ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Veniturile Rusiei din vânzările de gaze și petrol au atins un nivel record în aprilie, de 1,8 trilioane de ruble într-o singură lună, adică o creștere de 30% față de martie.

Acest anunț halucinant, care contrazice toate declarațiile privind efectul sancțiunilor internaționale asupra Rusiei, a fost făcut cu câteva zile în urmă de Institutul german pentru Afaceri Internaționale și Securitate (SWP Berlin)

Janis Kluge, care conduce departamentul pentru Europa și Eurasia al SWP, a declarat că Rusia a înregistrat în aprilie o creștere netă de 600 de miliarde de ruble din vânzările de gaze și petrol, după ce în martie, acestea au fost de 1,2 trilioane de ruble.

El a adăugat

„După numai patru luni, bugetul federal al Rusiei a încasat deja 50% din veniturile din petrol și gaze planificate pentru 2022.”

Joi, 12 mai, Bloomberg a confirmat anunțul SWP Berlin.

Citând un raport al Agenției Internaționale pentru Energie, Bloomberg scrie că veniturile din petrol ale Rusiei au crescut cu 50% în acest an, „chiar dacă restricțiile comerciale ca urmare a invadării Ucrainei au determinat numeroase rafinării să ocolească aprovizionarea” din Rusia.

Un aport important în această creștere l-a avut și scumpirea petrolului și gazelor, provocată tocmai de sancțiunile împotriva Rusiei, care au mărit cererea pe plan internațional/

Mai mult, după o îmbățoșare de formă a liderilor din UE, toate marile companii europene importatoare de gaze au acceptat să achite în ruble livrările din Rusia.

Acest lucru nu doar că nu a diminuat exporturile rusești, dar a întărit și rubla.

Și nu este tot.

Potrivit raportului lunar al Agenției Internaționale pentru Energieîn ciuda retoricii belicoase a liderilor europeni, UE rămâne cel mai mare client pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, cu 43% din total.

Cu câteva săptămâni în urmă, Bloomberg anunța că Rusia a înregistrat și un record (cel mai mare din 1994) în privința balanței de cont curent. Aceasta reprezintă diferența netă dintre venituri și cheltuieli.

Ironia soartei face ca, în același timp, Statele Unite să înregistreze un record de deficit comercial, pe fondul creșterilor masive de importuri, care urmăresc să acopere penuria internă tot mai acută/

Iată și o întrebare jenantă ca un cui în talpă, dar care nu poate fi evitată:

Până la urmă, în războiul economic dintre Occident și Rusia, cine pe cine sancționează?