ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23.20  Executivul s-a întrunit vineri seară pentru a adopta ordonanța de urgență care trebuie să rezolve problema interceptărilor în dosarele penale, după decizia CCR care a stabilit că SRI nu poate face supraveghere tehnică în acestea (video - declarațiile ministrului Justiției, Raluca Prună). 
 
Trei legi vor fi modificate prin ordonanță de urgență a Guvernului, pentru a rezolva problema interceptărilor în dosarele penale. Toate vor fi puse în acord cu decizia Curții Constituționale, potrivit căreia ofițerilor SRI le este interzis să mai facă interceptări în toate dosarele penale, cu excepția celor care țin strict de securitatea națională. Proiectul de act normativ va fi supus avizării CSAT.
 
ACTUALIZARE 20.14 CSAT a avizat favorabil OUG privind interceptările propusă de Ministerul Justiției, a anunțat vineri președintele Klaus Iohannis. "Va reprezenta o soluție, fie și temporară, la o problemă ce preocupă instituțiile și opinia publică", a spus șeful statului.

Codul de Procedura Penală, Legea privind organizarea judiciară și cea de funcționare a SRI sunt cele trei acte normative care vor fi modificate prin ordonanță de urgență. Este soluția găsită de executiv, după ce Curtea Constituțională a interzis SRI să facă interceptări în dosarele de urmărire penală. Procurorii spun că era necesară o perioadă de tranziție, pentru ca activitatea lor să nu fie dată peste cap, potrivit tvr.ro

1. Codul de Procedură Penală va fi modificat prin eliminarea sintagmei "alte organe specializate ale statului", pentru a clarifica cine face interceptări în dosarele de urmărire penală.

2. Va fi completată și Legea privind organizarea judiciară. Astfel, modul în care sunt puse în executare măsurile de supraveghere tehnică va fi controlat mai riguros, la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție, de către președinte sau un judecător anume desemnat. Iar un nou alineat va permite nu doar DIICOT și DNA să poată face interceptări. Astfel, și celelalte parchete vor avea posibilitatea să dețină mijloacele tehnice necesare.

3. Legea de organizare și funcționare a SRI va fi și ea modificată. Va fi delimitată fără echivoc supravegherea tehnică dispusă printr-un mandat de siguranță națională, de interceptările realizate de procurori în dosarele de urmărire penală. Astfel, Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor va obține, prelucra și stoca informații referitoare la securitatea națională. Dar va asigura, la solicitarea organelor de urmărire penală, accesul acestora la sistemele tehnice de supraveghere. Cu alte cuvinte, se va partaja infrastructura astfel încât organele de urmărire penală să o poată folosi independent.

Potrivit notei de fundamentare, proiectul de ordonanță de urgență este destinat să ofere o soluție rapidă și temporară, pentru continuarea activității judiciare. Organizarea unei instituții care pune în executare supravegherea tehnică este un demers de durată. Va fi nevoie de o dezbatere publică amplă, precum și de o fundamentare a resursele necesare unei astfel de structuri, explică executivul.