ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Actualizare ora 18:00 CIobanii au încheiat, marți seara, protestul din fața Palatului Parlamentului, după semnarea unui protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, Ministerele Agriculturii și Mediului și Federația Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii, anunță Agerpres.

Protocolul are două puncte, primul făcând referire la modificarea prin Ordonanță de Urgență a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la pășunat și la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii.

Punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părți semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidență asupra bunei desfășurări în sectorul agricol. 
 
 
Actualizare ora 14:35 Mii de crescători de oi protestează la Palatul Parlamentului, unde, la un moment dat, o parte din aceștia au forțat poarta și au reușit să intre în curte. Protestul a început pașnic, dar în scurt timp spiritele s-au încins. Ciobanii au forțat cordonul de jandarmi și au ieșit din perimetrul care le era rezervat, apoi au sarit gardul și au intrat în curtea Senatului.

De asemenea, protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. Potrivit Mediafax, în busculada creată un jandarm a folosit un spray lacrimogen. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Eneche, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

Mii de crescători de oi, din toată țara, protestează, marți, în fața Parlamentului, împotriva modificărilor la Legea vânătorii, promulgate recent de președintele Klaus Iohannis, care prevede limitarea numărului de câini pe care ciobanii au voie să-i crească la stână.

Ciobanii s-au strâns în Parcul Izvor, în fața Palatului Parlamentului, începând cu ora 9.00. Ei au venit îmbrăcați în cojoace tradiționale și au adus cu ei clopote, talăngi și bastioane de oierit.

Potrivit protestatarilor, ei se împotrivesc noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii și a fondului cinegetic, care interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic și limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deține.

Aceștia cer abrogarea noilor norme.

Protestul a fost organizat de mai multe asociații de crescători de animale din România, în special de către Agrostar și Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România.
 
Conform amendamentelor adoptate, ciobanii vor putea deține la șes un singur câine de pază la stână,e, turmele de la deal pot avea doi câini, iar cele aflate la munte pot fi păzite de cel mult trei câini. 

Cine încalcă reglementările riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Crescătorii de oi sunt revoltați și spun că nu pot păzi 600 de ovine cu doar trei câini, așa cum cred aleșii, pentru că orice adăpost al unei turme are patru colțuri cel puțin.