ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Migranții ilegali, găzduiți temporar în insula grecească Lesbos, unde tabăra lor a luat foc miercuri, au intrat vineri în conflict cu polițiștii, care nu au ezitat să folosească gaze lacrimogene pentru a-i calma, relevă Mediafax.

În tabăra Moria sunt ținuți circa 13.000 de migranți și refugiați, care ar dori să ajungă pe continent și, eventual, să ia drumul Vestului, având în vedere că Grecia face parte din spațiul Schengen. Situația lor a fost agravată de un incendiu izbucnit săptămâna aceasta în așezarea provizorie, stins mai apoi de pompieri. Nu este clar dacă incendiul s-a produs spontan sau a fost generat chiar de locuitorii taberei, dornici să plece mai departe pe continent. Migranții s-au ciocnit vineri cu polițiștii, care nu le permit să părăsească așezarea.

Poliția din insula Lesbos a tras gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, unii dinte ei rămași fără adăpost în urma incendiului din tabăra Moria. Familiile au dormit pe câmpuri și pe drumuri după ce au fugit de flăcări miercuri. Tabăra Moria a fost inițial concepută pentru a adăposti 3.000 de migranți, însă a ajuns supra-aglomerată, găzduind de 4 ori mai multe persoane decât capacitatea normală. Refugiați din 70 de țări au fost adăpostiți acolo, majoritatea din Afganistan.
 
Migranții și refugiații s-au apropiat vineri de barierele poliției care blocau drumul în afara taberei Moria, ținând în mâini pancarte prin care cereau „libertate” și se opuneau construirii unui nou adăpost asemănător cu cel care a ars miercuri.
 
De partea cealaltă, locuitorii permanenți ai insulei, exasperați de prezența numeroasă și uneori turbulentă a noilor veniți, se opun construirii unei noi tabere pentru migranți și au blocat drumurile pentru a opri livrările de ajutoare umanitare.