ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Civic Media acordă, conform tradiției, și anul acesta Premiul "Mile Cărpenișan” pentru Curaj și Excelență în Jurnalism pentru a marca Ziua Libertății Presei și a susține adevarații jurnalisti independenți din România și spațiul istoric și cultural românesc. 

Dacă anii trecuți am omagiat Basarabia și Bucovina pentru ca anul acesta să ne întoarcem la celalalt obraz pălmuit al României, spune Civic Media, care a decis ca  Premiul "Mile Cărpenișan” 2017 să ajungă  în Transilvania română fiind oferit Publicației Buletin de Carei și Doamnei Daniela Ciută, pentru activitatea prodigioasă în slujba Adevărului și a Valorilor Românești, potrivit site-ului roncea.ro.

Daniela Ciută este fondatoarea energicei publicații Buletin de Carei, Președinte al Despărțământului ASTRA Carei și Președinte al filialei Carei a Asociației Foștilor Refugiați, Strămutați și Expulzați din Ardealul de Nord în urma Dictatului de la Viena din 1940.

Recent, la 167 de ani de la Marea Adunare de la Blaj, de pe Câmpia Libertății, Despărțământul ASTRA Carei a organizat un simpozion cu titlul "Andrei Șaguna și Revoluția de la 1848-1849”, dedicat celui care a fost primul președinte al ASTRA, ocazie cu care ÎPS Andrei Andreicuț, Părintele Mitropolit și PS Iustin Sigheteanul au devenit Membrii de Onoare ai Despărțământului ASTRA Carei.

Unul dintre proiectele sale de suflet este edificarea unui bust al Românului Absolut Mihai Eminescu la Carei pentru a celebra cum se cuvine 100 de ani de la Marea Unire. Proiectul, aflat pe agenda Primăriei Carei, întâmpina momentan unele mici impedimente, inclusiv legate de finanțare.

Din acest motiv, Asociația Civic Media îi invită pe români să se ralieze campaniei de subscripție publică "Dați cinci lei pentru Eminescu la Carei!”. Dacă numai 5000 de români ar dona această sumă infimă, ridicarea statuii Poetului Național va avea loc la timp pentru a sărbătorii Centenarul Marii Uniri cu figura luminoasă a blândului militant pentru "Dacia Mare”.
Decernarea Premiului va avea loc chiar la Carei, în cadrul unei manifestări organizate împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și dedicate libertății presei de limbă română în Transilvania și dialogului inter-cultural.
 

Începând din 2010, Civic Media a premiat de 3 Mai – Ziua Libertății Presei – jurnalismul de front, prin Dan Nițescu, fostul operator și prieten al lui Mile Cărpenișan, reținut abuziv de autoritățile de la Chișinău în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, pe Cristian Botez, un veteran al majorității războaielor de pe glob din ultimele două decenii și jumătate, cât și pe jurnalistul orădean Florin Budea, care s-a luptat pentru adevăr în instanță cu vicepreședintele Parlamentului European Laszlo Tokes, apoi pe redutabilul analist de politică internațională – și nu numai – Corneliu Vlad, din vechea școală românească de politică externă națională, urmat de Dan Tanasă, energicul blogger și apărător al drepturilor românilor din Harghita și Covasna, pentru ca apoi să-l recompensăm pentru întreaga sa activitate neprețuită pe cercetătorul bucovinean Vasile Ilica, veteran de război și "persona non grata” în Ucraina, acum plecat dintre noi fără a-și fi mai văzut plaiurile natale, anul următor fiind premiat istoricul și jurnalistul basarabean Alexandru Moraru iar anul trecut am recompensat onorific plurivalența și profesionalismul a doi jurnaliști extraordinari, soții Simona Lazăr și Valentin Țigău, ziariști profesioniști ai Radio România, interziși în Ucraina pentru reportajele lor despre românii din sudul Basarabiei.