ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul emisiunii ROMÂNIA9, cu titlul „Familia tradițională vs. familia modernă ” au fost formulate acuzații, informații nereale, profund distorsionate despre Coaliția pentru Familie și demersul susținut de aceasta, semnat de 3.000.000 de români, fără ca aceste acuzații să fie susținute de dovezi, susține CPF într-un comunicat de presă. 
 

70 euro extra reducere la Galaxy S8 si iPhone 6S Plus ! 


Prezentăm mai jos textul integral al Coaliției pentru Familie:

Coaliția pentru Familie și Comitetul de inițiativă cetățenească pentru promovarea propunerii legislative a cetățenilor privind revizuirea art.48 alin. 1 din Constituția României constituit prin Declarația autentificată sub nr. 3949 din 21.10.2015 și publicată în Monitorul Oficial nr. 883/25.11.2015, prin Mihai Gheorghiu – Președinte a reclamat încălcarea de către radiodifuzorul TVR 1 – TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ a dispozițiilor art. 3 alin 2 din Legea audiovizualului și ale art. 40 alin 1, 2, 3 și art. 66 alin 1 lit. a din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, constând în aceea că în ediția din  09.08.2017 a emisiunii ROMÂNIA9 având titlul FAMILIA TRADIȚIONALĂ VS FAMILIA MODERNĂ au fost formulate acuzații, informații nereale, profund distorsionate despre Coaliția pentru Familie și demersul susținut de aceasta și semnat de 3.000.000 de români  la inițiativa și prin coordonarea Comitetului de inițiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetățenilor privind revizuirea art.48 alin. 1 din Constituția României, fără ca aceste acuzații să fie susținute de dovezi, fără ca moderatorul să solicite invitaților să probeze aceste acuzații astfel cum prevăd dispozițiile art. 40 alin 1 și 2 din Codul audiovizualului și în complet lipsă a unui reprezentant al Comitetului de inițiativă cetățenească ori al Coaliției pentru Familie.

Concret, în ediția din 9 august 2017 a emisiunii ROMÂNIA9 s-au formulat foarte multe afirmații de o gravă încălcare a legii în conținutul lor, cu intenția vădită de a dezinforma publicul prin lipsa oricărei încercări de a face dovada acestor afirmații si în absența inițiatorului  demersului.

1. Doar cu titlu de exemplu arătăm că la minutul 03:56, moderatorul Ionuț Cristache începe prin a ironiza textul Constituției, chiar subiectul emisiunii și al demersului celor 3 milioane de cetățeni: "Îmi imaginez că s-a trezit cineva într-o dimineață și s-a uitat la articolul 48 din Constituție, adică familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți", iar la  minutul 04:44 același moderator afirmă: „Am trăit 27 de ani în această eroare și, dintr-o dată, pare că s-a aprins un beculeț. Sau cineva încearcă să ne aprindă un beculeț CU FORȚA. E un motor pus în mișcare de BOR – trebuie clar sa fie concertată.  Este o semnătură... care nu știu oamenii de ce au dat-o". 

Și continuă invitații fără absolut nicio intervenție a moderatorului:
- "Nimeni nu dă un răspuns – cine a strâns cele 3.000.000? Este mișcarea evanghelică atât de bine organizată? Clar Putin!";
- "Semnăturile  s-au strâns după liturghia de duminică, din casă în casă, ilegal la școală. Profesorii de religie au strâns semnături – și de la minori probabil";
- "Sursa acestor 3 milioane vine din alta zona – suntem republica cea mai religioasă din lume – declarativ! (râsete în fundal)."Sigur, declarativ". Răspunsul imediat al moderatorului este "SPERĂM că sunteți și IRONIC";
-"Semnăturile par o conspirație... de unde 3 milioane... E adevărat, suntem țara care construiește cele mai multe biserici!".Aceste afirmații – primele chiar ale moderatorului, urmate de cele ale invitaților - reprezintă o gravă insultă adusă celor 3.000.000 de persoane ale căror semnături au fost atestate de către primarii localităților de domiciliu si au fost avizate constituțional de către Curtea Constituțională astfel cum rezultă din considerentele Deciziei 580/2016 – partea relativă la verificarea semnăturilor.
-  "Un alt personaj care câștigă de pe urma acestei teme, după mine, este Rusia." În lipsa oricărei dovezi, se asociază demersul nostru profund democratic și constituțional unui clișeu reprobabil – comunismul, "Rusia", puteri străine, etc. exclusiv cu scop de intimidare, amenințare, denigrare, dezinformare.

La minutul 24:15 se creează – prin etichetare - un fals antagonism în ideea de a incita la dezbinare și ură prin titlul postat pe bannerul galben (lăsat așa multă vreme) "Familia creștină versus familia constituțională". 
Acest antagonism făcut chiar de către TVR1 peste incalificabil prin ideea că familia creștină nu ar fi constituțională!

- minutul 02:50: "S-a mai întâmplat în istoria referendumurilor recente o DEZINFORMARE în masă. De aia suntem aici".
- minutul 22:36 în încheierea emisiunii: "Ceea ce mi se pare clar este că nu aveam nevoie de această problemă" (râsete). Moderatorul: "EXACT".
 
3. Alte afirmații profund nereale, proferate în scopul dezinformării demersului nostru și care nu au putut primi contraargumentul din partea inițiatorului demersului, a susținătorilor ori măcar al unui profesionist în drept:

- "Familia monoparentală – eu nu mai sunt o familie în accepțiunea lor! ".
Or, această grav de mincinoasă afirmație este infirmată prin faptul că instituția Curții Constituțională a statuat în mod expres în Decizia 580/2016 că obiectul demersului nostru nu aduce atingere dreptului la viată de familie prevăzut de art 26 din Constituție. 

-"Ce garanții avem în lege ? Ce se va întâmplă dacă se va organiza referendumul – preoții vor putea sa vorbească de asta? "
Or, această afirmație reprezintă o intimidare vădită la adresa dreptului la liberă exprimare, dar și un atac la caracterul profund democratic – în fond cel mai democratic – al instituției constituționale a Referendumului. "

Moderator: "Legiuitorul nu a lăsat orice trăznaie să se facă – de ce a zis Curtea Constituțională că nu e o restricție? – INCREDIBIL !".
Or această afirmație a moderatorului reprezintă un grav atac la autoritatea considerentelor Curții Constituționale astfel cum au fost ele emise în Decizia 580/2016.

4. UN VERITABIL EXEMPLU DE HATE-SPEECH complet netemperat, este făcut în următoarele afirmații:
-"Toți cetățenii României au de pierdut în felul în care instituții democratice sunt manipulate – cetățenii sunt manipulați. Un efect dezastruos împotriva tinerilor de liceu care sunt homosexuali! Ce să înțeleagă părinții lor? Discursul și campania duc la acte de violență. Am văzut la Accept ca sunt agresați că participă la un marș (proiecția de film de la MȚR n.n). S-au întețit motivațiile la ură, generate de aceasta campanie – un controlor RATB agresează o persoană gay – este discursul urii care duce la violența fizică. Ce  o să vină după? Drepturile femeilor – drepturile părinților de a decide să-și crească copiii după cum vor ei? Agenda în 50 de puncte arată felul în care vor să schimbe societatea românească – vor să implementeze acest proiect – restrângerea accesului la întrerupere de sarcină – un drept al femeilor câștigat greu – femeia să meargă la cratiță";
-"Se creează spaime – Barnervernet";
-"Indivizi care nu au nimic de a face cu modul cum servesc societatea".

Conform art. I alin 2 din Legea audiovizualului, toți furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor și evenimentelor și să favorizeze libera formare a opiniilor
Potrivit disp. art 66 alin 1 din Codul audiovizualului, în programele de știri și dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie să respecte principiul imparțialității, al echilibrului precum și favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
Or, TVR 1 nu a asigurat și prezența noastră pentru a putea combate dezinformările grave proferate, acuzațiile formulate la adresa noastră și a demersului nostru constând într-o inițiativă legislativă care a fost avizată constituțional prin Decizia nr. 580/20.07.2017 pronunțată de Curtea Constituțională și a fost și adoptată în Camera Deputaților.
 
Precizăm că inițiativa cetățenească pentru modificarea Constituției a trecut de Camera Deputaților și urmează să fie dezbătută la Senat, mai întâi în comisiile de specialitate și apoi în plen, astfel tema  este de actualitate pe agenda publică. 
 
Pentru o informare corectă a opiniei publice așa cum arată art. 31 alin. 4 din Constituția României, art. 3 alin. 2 din Legea 504/2002, dar și al principiului audiatur et altera pars, considerăm că era absolut necesară și prezența noastră în această emisiune.