ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nici nu a apucat bine să fie aplicată, că legea 51, care impune hipermarketurilor să vândă produse românești în proporție de 51%, ne aduce în atenția birocraților de la Bruxelles.Care amenință acum că au lansat procedura de infringement împotriva României. Chiar dacă normele de aplicare a legii nici măcar nu au fost elaborate de Ministerul Agriculturii, Comisia Europeană ne vrea deja sancționați. În noiembrie trecut, România era deja avertizată în acest sens.

Executivul UE a anunțat miercuri că a lansat procedura de infringement împotriva României și Ungariei din cauza reglementărilor privitoare la comercializarea produselor agricole și alimentare, cunoscute la noi ca legea 51% produse românești.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a comentat, în exclusivitate pentru ActiveNews, anunțul Comisiei Europene, cosiderând că procedura de infringement împotriva României vine ca o presiune, dar că nu trebuie să cedăm în fața Bruxelles-ului.

„În primul rând, infringementul reprezintă o acțiune de sancționare a unei țări suverane, membră a Uniunii Europene în baza unor presupuse încălcări de acquis comunitar. România ar trebui să se apere și să meargă înainte. Nu avem de ce să dăm înapoi. Această procedură vine ca o presiune asupra noastră, dar sunt multe acțiuni prin care putem contracara această decizie. Mie mi se pare că vine ca un răspuns la o lege care a deranjat o mulțime grupuri de interese”, ne-a declarat deputatul liberal.
 
Daniel Gheorghe  a subliniat că  „la Bruxelles există un lobby foarte puternic din partea companiilor transnaționale, care practică un sistem de producție corporatist, și nu capitalist. Există, de asemenea, un anume interes în zona unor mari producători care vor să-și păstreze un monopol pe piață”.

Potrivit deputatului PNL, legea, care poate avea imperfecțiuni, are un impact major social economic pozitiv. „Legea s-a adaptat aproape în unanimitate de către toate grupurile, în ciuda presiunilor asupra parlamentului. Acest infrigement este un avertisment pentru a da înapoi cu inițiativele care promovează capitalul autohton. Există o lege, inițiată tot PNL, care susține impozitarea tuturor profiturilor făcute de firmele care activează în Romania, și nu plimbarea acestora prin Luxemburg pe la domnul Junker, prin Insulele Cayman și prin alte paradisuri fiscale”, a spus Daniel Gheorghe. 

El amintește că astfel de inițiative nu sunt binevenite la Bruxelles, deși producătorii români au cerut în repetate rânduri aceste legi.

„Anumite companii străine, ajutate de legi profund anticoncurențiale și cu ajutorul statelor din țările lor de origine, au băgat în faliment producători români mici, mijlocii și mari. În momentul în care se creează rețeaua de monopol,  pentru a continua să existe se reazemă pe ajutoarele dinspre sistemul public, iar pe de altă parte, se reazemă pe producătorii independenți care nu fac parte din aceste sisteme. În momentul în care s-a creat, rețeaua se dezvoltă ca un sistem închis. De aceea vedeți falimente care nu se explică, momente în care anumiți producători care au produse foarte competitive, apreciate și  care nu reușesc să pătrundă în piață. S-au dezvoltat rețele cu sistem monopolist, corporatist, nu o economie liberă. Ei au toți furnizorii, toți subcontractorii sunt tot ai lor și banii se învârt între ei. Bruxelles-ul nu este un stăpân, ci un partener. România trebuie să-și apere interesele și să meargă mai departe”, a concluzionat deputatul PNL pentru ActiveNews.

Potrivit legii adoptate de Parlament în iulie 2016, marii comercianți cu amănuntul din România sunt obligați să achiziționeze cel puțin 51 % din produse alimentare și agricole de la producătorii locali.  Executivul Uniunii Europene susține că actul pune probleme legate de libera circulație a mărfurilor,. Bruxelles-ul mai acuză și faptul că legea prevede obligativitatea comercianților cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertății de stabilire (articolul 49 din TFUE). 

Un comunicat al executivului european, citat de Agerpres, anunță că au fost trimise scrisori de somație României și Ungariei, cele două țări fiind avertizate că reglementările naționale încalcă legislația UE.

Conform reglementărilor UE restricționarea acestor libertăți este permisă numai când există o necesitate justificată de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sănătatea publică. Nici Ungaria și nici România nu au furnizat dovezi că măsurile adoptate pe plan național sunt justificate și proporționate. Autoritățile ungare și române au două luni la dispoziție pentru a răspunde argumentelor prezentate de CE.
 
Proiectul de Lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să expună la raft 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, a fost aprobat la începutul lunii iunie 2016 de Camera Deputaților, ca for decizional, iar în luna iulie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Legea urmează a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017, iar Ministerul Agriculturii trebuia să emită până atunci normele metodologice de aplicare.