ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La finalul Întâlnirii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în cadrul căreia au fost votate măsurile necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, la sediul Ministerului Afacerilor interne a avut loc luni seară o conferință de presă, susținută de ministrul interimar Marcel Vela, împreună cu ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, șeful DSU, Raed Arafat, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, și ministrul interimar al Transporturilor, Lucian Bode.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că a fost adoptat un plan de măsuri pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, strategie adoptată de membrii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, alături de comitetele județene pentru situații de urgență, care au fost consultate prin videoconferință.

„În urma discuțiilor, am decis și am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante care fac parte din această hotărâre.
 
Articolul 1: instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune (...) și autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc din Italia. Ministerul Sănătății va completa lista cu zonele și localitățile care au grad de risc, actualizată fiind în funcție de situația la zi din Italia sau din alte țări”, a comunicat Marcel Vela, citat de Agerpres

Cea de-a doua măsură constă în emiterea unei H.G. pentru alocarea, din fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului, a resurselor financiare necesare ministerelor în vederea instituirii măsurilor de carantină, de salarizare și a celor aferente realizării materialelor de informare.

Totodată, DSU, IGSU, INSP, Ministerul Sănătății, MApN vor desemna experți care să facă parte dintr-un grup de lucru în scopul stabilirii unor posibile scenarii de acțiune, în funcție de evoluția infecției.

O altă măsură vizează instituirea unei linii telefonice gestionate de Ministerul Sănătății, în întâmpinarea cetățenilor care solicită informații referitoare la infecția cu coronavirus.

De asemenea, se va înființa un grup de comunicare strategică, sub conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), cu reprezentanți din instituțiile implicate, astfel încât presa și cetățenii să fie informați operativ din surse oficiale, evitându-se astfel dezinformarea și răspândirea de știri false.   

„Problema este gravă și trebuie tratată cu seriozitate. Vom institui un grup de comunicare de unde vor fi emise toate știrile legate de acest subiect”, a anunțat, luni seară, Marcel Vela, citat de Agerpres

La fel de periculoase sunt și declarațiile false ale românilor care se întorc din străinătate pretinzând că vin din zone încă neafectate de epidemie, pentru a evita controalele și carantina. Formularele pe care le vor completa începând de mâine la graniță persoanele revenite în România vor conține o rubrică de avertizare cu prevederi din Codul penal privind declarațiile false.

„În toate formularele, începând de mâine, vom introduce și rubrica cu prevederile din Codul penal pentru cei care fac declarații false, își asumă acest risc și trebuie să știe la ce să se aștepte. În prima fază, în acest formular nu am introdus și un articol sau o rubrică, o clauză prin care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetățean e responsabil și înțelege. Nu am dorit să venim cu măsuri coercitive sau cu amenințări, dar începând de mâine, tocmai după cazul de la Suceava și cel din Sadova, vom lua această măsură și vă garantez că vom aplica legea. (...) Cei care se joacă cu sănătatea publică (...) vor suporta rigorile legii”, a atenționat Marcel Vela, citat de Agerpres

Ministrul interimar al Afacerilor Interne a făcut apel la persoanele care se vor întoarce din Italia și China să completeze formularele cu date reale, iar după evaluarea medicală să respecte cu strictețe recomandările personalului medical.

„Aș face un apel în această seară către toate persoanele care s-au întors și se vor întoarce din Italia și din China sau către cele care au intrat în contact cu aceste persoane și care pot fi posibili purtători de virus să completeze cu date reale formularele înmânate de către reprezentanții din frontieră, iar după evaluarea medicală să respecte cu strictețe recomandările personalului medical. Dacă nu sunt corecți, dacă nu sunt sinceri în completarea acestor formulare, trebuie să realizeze că (...) își fac rău lor și familiilor lor”, a subliniat Marcel Vela.

El a făcut un apel și către românii din Italia, îndemnându-i să nu fugă din republică, întrucât autoritățile italiene au luat măsuri eficiente și viața cetățenilor nu este în pericol. 

„Aș face un apel și la românii aflați acum în Italia. Nu este cazul să aglomereze intrările în România, pentru că autoritățile italiene au luat măsuri corecte, rapide și eficiente. Nu trebuie să facă gesturi care ar putea chiar să le pericliteze propria sănătate”, a adăugat Marcel Vela.

La rândul său, ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, a anunțat că în România există aproximativ 4.000 de locuri de carantină pentru persoanele care ar putea fi infectate cu coronavirus.

„Avem la dispoziție undeva în jur de 4.000 de locuri de carantină la nivel național - o cifră confortabilă, având în vedere situația în care ne aflăm. Locurile de spitalizare sunt în jur de 2.500 de paturi în toate secțiile și spitalele de boli infecțioase din România, iar din acestea, 95 sunt paturi de terapie intensivă”, a declarat Victor Costache, citat de Agerpres

El a adăugat că în momentul de față sunt izolate la domiciliu circa 1.000 de persoane. Cât despre locurile de carantină, Marcel Vela a completat că România dispune deocamdată de „4.172 de locuri în 125 de locații, aflate în 121 de localități din 40 de județe”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a menționat că în București se află în carantină două persoane sosite din Wuhan și șase venite din Japonia, de pe vasul Diamond Princess. Acestea nu prezintă simptome. Mai sunt puse în carantină alte 8 persoane în județul Dolj, sosite din zona Lodi, și 3 persoane în Galați.

În ceea ce privește manifestarea afecțiunii, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la infectarea cu coronavirus, în timp ce copiii sunt mai puțin expuși la acesta.

„Este un virus care atacă în special persoanele în vârstă. Copiii sunt mai puțin expuși la acesta”, a explicat Streinu-Cercel la conferința de presă susținută luni seară la sediul MAI.

Răspunzând unei întrebări, el a anunțat că vor fi achiziționate în cel mai scurt timp o serie de termoscanere care vor lua temperatura suspecților de infecție cu coronavirus. Procedura se află în derulare prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), din subordinea Ministerului Finanțelor, criteriul atribuirii contractelor fiind de această dată nu prețul, ci rapiditatea livrării.

Adrian Streinu-Cercel a făcut apel la calm, argumentând că, deși gripa sezonieră afectează la rândul ei numeroși români, totuși nu se vorbește atât de mult despre ea.