ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma unor articole apărute în presa internațională cu privire la cazul familiei Marius și Ruth Bodnariu în care anumite evenimente, informații sunt greșit înțelese sau nedocumentate temeinic, portalul crestintotal.ro a publicat o serie de clarificări pentru ca viitoarele articole, emisiuni să aibă ca punct de pornire informații concrete și asumate.

Iată textul comunicatului:

"Marius și Ruth Bodnariu ("Părinți”) sunt o familie mixtă româno-norvegiană ce locuiește în Norvegia de 10 ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) și Ezekiel (4 luni) ("Copii”) – copiii familiei sunt în același timp și cetățeni români. Marius este lincențiat în Ingineria Sistemelor și Informatică Aplicată la Universitatea Politehnică București, angajat al primăriei Redal, Naustdal, iar Ruth este asistentă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din orașul Forde.

În data de 16 Noiembrie 2015, statul norvegian, prin instituția de protecție a copilului, Barnevernet, le-a confiscat copiii și i-a dat în plasament în trei familii diferite, fără o anchetă socială prealabilă și fără o anchetă psihosocială și emoțională a copiilor. Procedura de confiscare a copiilor familiei a fost declanșată în urma unui denunt telefonic a directoarei ("Directoare”) școlii din orașul Vevring, unde fetițele Eliana și Naomi sunt eleve. În denunț, directoarea scolii își exprima îngrijoararea privind educația religioasă pe care fetițele o primesc acasă, faptul că ar putea fi disciplinate, menționând că părinții și bunica sunt creștini radicali și că acest fapt ar crea un handicap copiilor. În același denunț, directoarea școlii menționează inteligența și creativitatea celor două fetițe, evidențiind faptul că nu consideră că ele sunt abuzate fizic sau psihic, solicitând doar îndrumarea protecției copilului. Directoarea școlii, cu ceva timp în urmă, a fost foarte categorică în a interzice uneia dintre fete să mai cânte, după ce fetița a cântat un cântecel creștin colegilor. În urma acestui denunț, Barnevernet face sesizare pentru deschiderea unui caz de violență în familie și fără a notifica familia în prealabil, în data de 16 Noiembrie, Barnevernet Naustdal, a mers la școală și le-a luat în custodie pe cele două fete, după care împreună cu poliția a mers acasă la familia Marius și Ruth Bodnariu, de unde a luat în custodie și pe cei doi băieți, Matei și Ioan. Mama a fost arestată și dusă la sediul poliției locale, aceeași procedură de arestare aplicându-se și tatălui, care era la serviciu.

După câteva ore de interogatoriu, fără ca Marius să fie asistat de un avocat și fără prezența unui translator, Marius și Ruth Bodnariu au fost eliberați împreună cu bebelușul de 3 luni, nefiind considerați periculosi și li s-a comunicat faptul că în următoarea zi li se va explica despre ce este vorba. În mod ilegal, autoritățile au procedat la arestarea celor doi fără a le prezenta învinuirile, împreună cu dovezile care au condus la acest gest extrem, acela de arestare a unei persoane. Pentru determinarea părinților de a sta liniștiți și a nu apela la serviciile unui avocat, cei doi au fost asigurați că situația se va rezolva în mod pozitiv.

În 17 Noiembrie, contrar declarațiilor optimiste din ziua precedentă, Barnevernet ia în custodie, însoțiți de poliție, și pe bebelusul Ezekiel. În urma deciziei unei comisii locale de audiere, părinții sunt acuzati de abuz fizic asupra copiilor, fără a exista dovezi în acest sens, fapt ce conduce la investigații medicale complexe asupra copiilor, ulterior raportul medical menționând faptul că nu există semne de abuz fizic sau psihic în ce-i privește pe copii. Totuși, doar în baza declarațiilor, pe care Barnevernet pretinde că au fost date de copii (chiar și aceste declarații unele dintre ele se contrazic), comisia stabilește ca (1) bebelușul poate fi văzut doar de două ori pe săptămână, câte doua ore de mama și tata, (2) că cei doi băieți pot fi văzuți doar de mama o dată pe săptămână, (3) iar că cele două fete mari nu pot fi văzute deloc de către părinți și nu au mai fost văzute din data de 16 noiembrie. Nu se cunoaște dacă declarațiile copiilor au fost luate în prezența unui psiholog și nici modul în care au fost luate acele declarații, în prima faza nefiind prezent și un reprezentant/avocat al părinților pentru confirmarea respectării procedurii de audiere a minorilor, procedura care trebuie să se efectueze fără a se crea vreun traumatism psihoemoțional minorilor.

Până la acea data, Marius și Ruth Bodnariu nu au primit niciun avertisment din partea autorităților în care să fie atenționați de deficiente în creșterea și educarea propriilor copii. Nu s-a efectuat nicio anchetă socială și nicio evaluare a impactului despărțirii copiilor de părinți, precum și impactul despărțirii fraților, prin aceasta încălcându-se interesul superior al copilului.

La acest moment, copiii sunt ținuți nejustificat în trei familii surogat, în două orase diferite la distanțe de 3,5 ore de casa părintească. Copiii spun că le este dor să-și vadă părinții și să se întoarca acasă, dar Barnevernet neagă acet lucru. Paradoxal, în data de 15 Decembrie 2015, în urma unei întâlniri cu Barnevernet, părinților li s-a comunicat că autoritarea de protecție a copilului vrea să îi cunoască mai bine și să-i evalueaze abia în luna Februarie 2016, dar că în același timp demarează procedura de adopție pentru toți cei 5 copii ai familiei.

Până la această ora nu sunt clare și explicabile câteva aspecte privind toată procedura de confiscare a celor 5 copii și dorim sa atragem atenția asupra lor:
– încălcarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 20.11.1989, în special art.5, 8, 9, 14, 18, art.20 alin,3, și art. 30
– forța extremă și abuzivă a Barnevernet
– lipsa unei anchete sociale prealabile
– lipsa unei evaluari a impactului separării copiilor de părinți și a separării fraților prin plasarea în trei familii diferite
– lipsa de transparență
– interogatoriu fără translator și fără avocat, încălcându-se astfel dreptul la apărare
– constrângerea de a nu contacta ambasada
– lipsa unor evidențe de abuz fizic sau psihic
– întârzierea întocmirii documentației în limba română, așa cum prevede legea
– mama nu-și poate alăpta bebelușul de 4 luni decât de două ori pe săptămână
– presiuni asupra mamei (Ruth) să declare în mod mincinos că tatăl (Marius) este abuziv cu ea și că astfel își va primi copiii
– amenințări la adresa lui Marius să nu facă public cazul, riscând să nu-și mai vadă copiii niciodată, amenințări care, venind din partea unor reprezentanți ai instituției, reprezintă o infracțiune evidentă de șantaj și amenințare
– plasarea copiilor în orașe diferite la distanță de 3,5 ore de casă, inclusiv a bebelușului de trei luni care trebuie alăptat, deși avocatul a găsit o locație în apropierea casei părintești
– manipularea copiilor prin întrebări direcționate, pentru a da declarații prin care părinții să fie incriminați

Astfel de metode și atitudini, care nouă, ca români, ne aduc aminte de totalitarismul comunist, ne determina să acuzam Barnevernet, implicit statul norvegian de complicitate, de încalcarea flagranta a drepturilor familiei și a drepturilor omului, de amenințări și intimidări asupra familiei, asupra avocaților care se implica în aceste cazuri (unii dintre ei pierzându-și licența), de tentative de mușamalizare și îngrădirea libertății de exprimare religioasă.

Denunțăm actiunile abuzive, iraționale și inumane față de o familie normală, responsabilă, care a asigurat un mediu propice creșterii celor 5 copii. Marius și Ruth sunt integrati social, aducând un plus comunității din care fac parte, prin natura profesiei lor, fără să fi inițiat sau produs vreodată acțiuni ce contravin moralității și legii".