ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ocuparea Bucureștiului și a țării de către trupele Armatei Roșii a adus pe lângă nenumăratele crime și jafuri și dărâmarea statuilor și schimbarea denumirilor unor străzi sau edificii cu nume importante din istoria României. După ce s-au opus vehement finanțării Schitului românesc Prodromu de la Sfântul Munte Athos, urmașii bolșevicilor NKVD, trupele USR-PLUS, merg mai departe pe urmele Armatei Rusiei sovietice.

ActiveNews publică în exclusivitate documente istorice care dovedesc că locul pe care se află Parcul Sf. Ștefan, a cărui denumire este propusă spre schimbare de către comuniștii din USR-PLUS, a aparținut Bisericii Sf. Ștefan.

O aberație care se discută chiar acum, la propunerea USR-PLUS, este schimbarea denumirii Parcului Sf. Ștefan și a unei străzi cu numele primarului liberal al orașului din perioda interbelică, Alexandru Donescu. Intenția, care poate părea onorabilă, maculează de fapt memoria lui Donescu, pentru că el însuși a denumit astfel parcul, după ce a primit terenul pe care se află acesta chiar din partea Bisericii Sf. Ștefan - Călărași. De altfel, primarul Donescu a fost epitrop al Bisericii Sf. Ștefan și ctitor al casei parohiale, la ridicarea căreia a contribuit în semn de omagiu pentru donația Bisericii către oraș (foto dreapta).

Practic se nesocotește chiar voința primarului pe care, chipurile, neo-marxiștii ar vrea să-l preamărească în acest fel, fără nici o explicație logică, dacă oricum se atribuie numele liberalului unei străzi. Aberația este condamnată chiar de către un liberal.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a transmis un mesaj vehement pe contul de Facebook, din cauza unei decizii luate de USR-PLUS. Politicianul liberal este nemulțumit pentru că oficialii USR-PLUS au început să schimbe numele unor locuri istorice din București, după cum transmite și EVZ, fără să aibă vreun motiv temeinic.

„Citesc foarte surprins cum cei de la USR-PLUS se apuca să schimbe complet aiurea nume de locuri istorice din București. Ba chiar pare-se că astfel de gesturi se înscriu într-un program concertat de atac la adresa Bisericii Ortodoxe Române. Parcul Sfântul Ștefan nu este un nume pus așa în glumă, ci el provine de la numele unei biserici în stil brancovenesc, emblematică pentru întreg spațiul urban al zonei și ctitorita între anii 1764-1768.

Da, Alexandru Donescu a fost un primar liberal excepțional al Bucureștilor din anii ’30 care ar merita chiar un mare bulevard întreg să ii poarte numele, însă, aplicat la propunerea de față, chiar nu puteau să-i acorde lui Donescu numele parcului care purta infamul nume al unui ocupant sovietic de tristă amintire?” A scris deputatul Daniel Gheorghe pe rețeaua de socializare, cu referire la un alt parc din apropiere, care poartă denumirea mareșalului sovietic Fiodor Tolbuhin.

„Lăsați parcul Sfântul Ștefan să rămână parcul Sfântul Ștefan și mai citiți și pe Bacalbasa, Ionescu – Gion ori Mircea Eliade, respectați memoria istorică a Bucureștilor!” A mai preciat deputatul în postarea îndreptată împotriva celor de la USR-PLUS.

„USR-PLUS continuă ofensiva împotriva Bisericii Ortodoxe Române! După ce deputații Alianței au votat împotriva finanțării schitului românesc de la muntele Athos, acum a venit rândul ca numele unui parc să fie schimbat pentru că se numește Sfântul Ștefan! Se întâmplă în Sectorul 2, iar numele parcului a fost dat chiar de un fost primar PNL al Bucureștiului. Acum, Parcul Sfântul Ștefan ar urma să poarte numele fostului primar liberal, Alexandru Gheorghe Donescu”, scrie Cristi Șelaru de la ȘtiripeSurse.

Consiliul Local Sector 2 ar putea decide, în ședința de azi, să solicite Consiliului General al Municipiului București (CGMB) schimbarea acestei denumiri, potrivit referatului de aprobare al unuia dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței, semnat de consilierul local USR PLUS Tudor Andrei Panaitescu, după cum informează Agerpres. Primarul Sectorului 2 este Radu Mihaiu de la USR.

UPDATE: Consiliul Local Sector 2 a decis, in sedinta de joi, sa ceara Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) sa schimbe denumirea parcurilor "Tolbuhin" si "Sfantul Stefan" in "Gradina Matasari" si, respectiv, "Gradina Alexandru Gheorghe Donescu", informează Ziare.com.

Hotararea vizand parcul "Tolbuhin" a fost adoptata cu 16 voturi pentru, un vot impotriva si sapte abtineri iar cea privind parcul "Sfantul Stefan", cu 14 voturi pentru, noua impotriva si doua abtineri, mai transmite sursa citată.

Terenul pe care a fost făcut parcul precum și împrejurimile lui a fost donat Primăriei Capitalei de Biserica "Sfântul Ștefan" la care în prezent este preot paroh și slujitor părintele Constantin Ungureanu Cârlan. Biserica, monument istoric, este de zid, învelită cu olane. Data înălțării ei este anul 1768, luna septembrie, ziua 25 de către Stoica Clucerul, cum stă scris în pisania de piatră de la intrare dar sunt afirmații istorice care desemnează drept ctitor pe voievodul fanariot Ștefan Racoviță, împreună cu Teodora Doamna, în anul 1764, după cum stă scris în istoria și documentele de arhivă pe care le prezentăm mai jos. Mai multe despre istoricul Bisericii, AICI.

În același an în care ctitorea Biserica Sf. Ștefan domnitorul stabilea și o donație anulaă de 150 de lei Mănăstirii Pantelimon de la Sfântul Munte Athos.

Deputatul Daniel Gheorghe mai observă cu privire la votul USR-PLUS împotriva Schitului Prodromu: „"Centru - Dreapta modern" este ideologia fără rădăcini, fără moștenire și fără nicio Credință. Votul dat împotriva proiectului de susținere al Schitului Prodromu de către USR-PLUS arată disprețul total al acestei formațiuni pentru tot ceea ce are componentă identitara creștină! Colegii de la USR-PLUS ar trebui să învețe că România nu s-a născut ieri iar moștenirea Constantinopolului și rolul de protector al creștinilor aflați sub ocupație otomană înseamnă enorm pentru oricare Român care are habar de națiunea din care provine! Schitul Prodromu de la S. Munte Athos este cea mai importantă ambasadă spirituală a României!”

Documente: 

Documente de Arhivă:

 

Facsimil document original: