ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ore bune de audieri, doi polițiști au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind puși sub acuzare pentru lovituri cauzatoare de moarte în cazul bărbatului de 63 de ani ucis cu brutalitate la Pitești, informează EVZ într-o analiză de Sorin Ovidiu Bălan.

"Prin ordonanțele procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, astăzi s-a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a doi suspecți, ambii agenți de poliție, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

La audieri, cei doi au încercat să ofere variante, ține de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declarațiile martorilor și raportul de necropsie în ceea ce privește natura și modul de dispunere a leziunilor”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, Marius Ștefan, preluat de sursa citată.

El a precizat că, în urma necropsiei, s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care legea prevede închisoarea de la 6 la 12 ani.

Moartea a fost violentă

Rezultatele sunt fără echivoc: „În urma autopsiei am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată a decesului a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism a fost comprimarea părților moi ale gâtului și ale toracelui. Laboratorul m-a informat că are o alcoolemie de peste 3 la mie. Infarct nu este. Puțin probabil să fie. Sunt mai multe traumatisme și cranio cerebrale care s-au putut produce prin cădere” – a declarat medicul legist Dan Manu.

Acestea sunt datele crude, științifice, de necontestat.

Tentativa de prostire

Mai întâi, să deslușim acești termeni tehnici din medicina legală, cuprinși în certificatul de deces: „Asfixie mecanică prin presarea părților moi ale gâtului și toracelui”. Cu alte cuvinte, omul a murit strâns de gât, atât de tare încât nu a mai putut respira. A fost apăsat cu genunchiul pe gât și pe piept, până i s-a oprit respirația și a murit.

Cine este criminalul care l-a apăsat? Se vede clar pe imaginile difuzate de toate televiziunile. Polițiștii! Aici nu mai există niciun dubiu. Ancheta nu mai trebuie să stabilească dacă omul de 63 de ani a fost sau nu omorât de polițiști. Asta reiese foarte limpede din rezultatele examenului medico-legal și din imaginile surprinse la fața locului în timpul agresiunii. Procurorul criminalist mai trebuie doar să stabilească gradul de participare al fiecărui milițian sau jandarm prezent la fața locului, la suprimarea victimei, prin activitatea sau inactivitatea lui.

Tentativele de a minimaliza cazul au început imediat după ce acesta s-a consumat. Prima dintre ele a venit chiar de la purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș, Florian Popa, subliniază Sorin Ovidiu Bălan. Analiza sa integrală este disponibilă la EVZ.