ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amenzile plătite de România în contul erorilor judiciare confirmate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului însumează zeci de milioane de euro.

În perioada 1994-2014, România a fost obligată mai precis la plata a peste 55 de milioane de euro, reprezentând totalul costurilor în materie civilă și penală în acești 20 de ani.
 
Până la 31 decembrie 2014, România a fost obligată la plata sumei totale de 55 de milioane de euro, din care doar 3 milioane de euro în urma înțelegerilor amiabil încheiate și aproape 52 de milioane, în urma unor hotărâri de condamnare ale Curții, relatează RFI.

Acest lucru a însemnat obligarea statului român la plata unor daune materiale în valoare totală de peste 45 de milioane de euro, a unor daune morale de aproape 5 milioane de euro, precum și a unor cheltuieli de judecată în sumă totală de 845 de mii de euro. 

Suma ar putea însă să crească, în condițiile în care, la 1 ianuarie 2015, pe rolul instanței de la Strasbourg erau înregistrate aproximativ 69.900 de plângeri dintre care 3400 împotriva României care ajunge astfel pe poziţia a cincea în topul ţărilor cu cele mai multe sesizări : Ucraina, Italia, Rusia și Turcia.  Totuşi, comparativ cu alţi ani se poate constata o scădere accentuată a plângerilor : în 2013 erau aproape de două ori mai multe, respectiv 8.700. 

În ceea ce privește autoritățile potențial responsabile pentru anul 2014, ministerul de externe consideră că puterea legislativă este responsabilă în 63 % dintre cauzele în care s-au pronunțat hotărâri de condamnare, puterea executivă — în aproape 55%, puterea judecătorească este responsabilă în 46,57% din  cauze, iar Ministerul Public — pentru 17,8% din cauze.