ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, a anunțat că se va adresa marți Consiliului de Securitate al ONU, informează agenția Reuters, preluată de Cotidianul.

Sesiunea de marți a Consiliului de Securitate urmează să ia în considerare acuzațiile ucrainenilor privind uciderea civililor de către soldații ruși la Bucea, la nord-vest de Kiev, în urma descoperirii a sute de cadavre, unele legate și împușcate de la mică distanță.

Rusia a negat categoric acuzațiile, calificându-le drept „provocări” și spune că va prezenta Consiliului de Securitate „dovezi” că forțele sale nu au fost implicate în atrocități.

Zelenski a vorbit deja prin legături video inclusiv în Congresul SUA, Parlamentul britanic și Parlamentul European cât și în Parlamentul României, scrie Cotidianul, care prezintă și discursul acestuia, integral.

„Aș dori să subliniez faptul că suntem interesați de o anchetă cât mai completă și mai transparentă, ale cărei rezultate vor fi cunoscute și explicate întregii comunități internaționale”, a spus Zelenski în discursul său video de marți dimineața.

New York Times a publicat câteva imagini din satelit care contrazic versiunea rusească a masacrului de la Bucea, mai transmite Cotidianul. Imaginile, înregistrate de un satelit al companiei de specialitate Maxar Technologies, datează de pe 11 martie, dată la care trupele ruse încă ocupau orașul, și arată 11 cadavre aflate la sol, toate pe aceeași stradă, numită Iablonska.

Cotidianul new-yorkez susține că din comparațiile și verificările ulterioare se deduce un lucru cert: cadavrele au apărut pe străzi între 9 și 11 martie.

În plus, poziția lor – și distanța față de alte obiecte de pe același drum precum mașini abandonate și copaci – pare să coincidă cu imaginile înregistrate și transmise sâmbăta trecută de un consilier al orașului și în care se vede un vehicul de-a lungul străzii mergând printre cadavrele care zac în stânga și în dreapta.

Moscova a negat că soldații săi ar fi executat civili, înainte de retragere, iar reprezentantul permanent la ONU, Vasili Nebenzia, a susținut ferm, în intervenția de ieri: cadavrele au apărut pe străzi la câteva zile după ce soldații săi au părăsit orașul. Imaginele din satelit demonstrează însă opusul acestor afirmații.

Liderii occidentali ar trebui să-și examineze propria conștiință înainte de a-l acuza pe președintele Vladimir Putin de crime de război, a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, ca reacție la acuzațiile liderilor occidentali.

Lavrov a spus că Moscova va organiza o conferință de presă pentru a demonstra că acuzațiile occidentale potrivit cărora soldații săi au ucis civili în nordul Ucrainei sunt false.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că ororile văzute la Bucea, care se află la 30 de kilometri nord-vest de Kiev, au fost „doar vârful icebergului”.

„Ceea ce ați văzut, ororile pe care le-am văzut la Bucea, sunt doar vârful icebergului tuturor crimelor comise până acum de armata rusă în Ucraina. Și pot să vă spun fără exagerare și cu mare durere că situația din Mariupol este mult mai gravă în comparație cu ceea ce am văzut la Bucea și în alte orașe, precum și în orașele și satele din apropierea Kievului. Ororile de la Bucea, Mariupol și din alte locuri cer sancțiuni serioase din partea G7 și UE”, a adăugat Kuleba, potrivit surselor citate.

VIDEO: