ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Naum de Ruse și Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului au oficiat marți Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Constanța, care și-a serbat hramul, informează Basilica.

Din soborul slujitor a făcut parte și Părinte Kiril Sinev, reprezentantul Patriarhiei Bulgare la București.

„Bucurându-ne, să ținem sărbătoarea aceasta în sufletele noastre în ziua de astăzi și unii altora să ne împărtășim urări de bucurie, de nădejde și de credință”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie la finalul slujbei.

„Le urez tuturor celor ce poartă numele Sfântului Împărat Constantin – Constantin, Costel, Constanța, Constantina și Elena, Lenuța. Toți care purtați aceste nume, bucurați-vă astăzi!”

Arhiepiscopul Tomisului a amintit că ziua de pomenire a Sfinților Împărați Constantin și Elena este și sărbătoarea orașului Constanța.

„Este ziua tuturor constănțenilor – și a celor veniți de departe, care ați poposit aici, la noi. Fiind orașul în sărbătoare, și frățiile voastre, care ați venit mai de departe, sunteți în sărbătoare, fiindcă Sfântul Împărat Constantin și Maica sa, Elena, vă îmbrățișează pe toți”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

„Să aveți parte de sănătate, de bucurie, de înțelepciune, de dragoste, de nădejde, de pace, de credință, de iertare și de mântuire și cu darul de sus și cu nădejde pentru viața cea veșnică să trăiți întru mulți ani!”, citează Basilica.

Cu prilejul Zilelor Constanței și al sărbătorii ocrotitorilor spirituali ai orașului, în a doua parte a zilei de pomenire Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, este programată a XIX-a ediție a Festivalului Național al Artei Corale Bisericești.

AICI puteți asculta cum cântă îndrăgitul cor al clericilor constănțeni, Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, și Corul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare”. Evenimentul are loc la Centrul Multifuncțional „Jean Constantin” din Constanța. Intrarea este liberă.

Zilele Constanței se desfășoară în perioada 17-21 mai 2024 și includ numeroase manifestări cultural-educative desfășurate pe scenele orașului, dar și în muzee locale. Printre manifestări se numără și Ziua Porților Deschise la Terminalul Pasageri Port Constanța, cu vizitarea navei-școală „Mircea”.

Municipiul Constanța este unul dintre cele mai vechi orașe atestate documentar de pe teritoriul țării noastre. Prima atestare datează din 657 î.Hr., când pe locul actualei faleze (zona Cazinoului) din Constanța s-a format o colonie greacă numită Tomis.

După împărțirea Imperiului Roman (sec. IV d.Hr.), Tomisul, împreună cu întreaga Sciție Mică, a revenit Imperiului Roman de Răsărit. În Epoca Bizantină, la Tomis a apărut un nou „cartier”, cu numele de Constantiana, cel mai probabil după numele surorii Împăratului Constantin cel Mare.