ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful tribunalului electoral din Brazilia a respins o încercare a partidului președintelui demisionar Jair Bolsonaro de a anula rezultatele alegerilor din octombrie, pe care acesta le-a pierdut, potrivit publicației The Guardian. 

Alexandre de Moraes, un judecător al Curții Supreme, a amendat, de asemenea, partidele din coaliția lui Bolsonaro cu 22,9 milioane de reali (4,3 milioane de dolari) pentru ceea ce instanța a descris ca fiind un litigiu de rea-credință.

Bolsonaro a contestat alegerile prezidențiale braziliene pe care le-a pierdut luna trecută în fața lui Luiz Inácio Lula da Silva, susținând că voturile de la unele mașini ar trebui să fie invalidate.

Coaliția sa a declarat că auditul al celui de-al doilea tur de scrutin din 30 octombrie dintre Bolsonaro și Lula a găsit „semne de defecțiune ireparabilă" la unele mașini de vot electronice.

De Moraes a emis o hotărâre anterioară în care arăta că partidul lui Bolsonaro ar putea avea de suferit dacă ar face o astfel de contestație și a cerut informații suplimentare de la partid, pe care acesta a refuzat să le furnizeze.

De Moraes a scris apoi în decizia sa finală: „Reaua credință totală a cererii bizare și ilicite a reclamantului... a fost dovedită, atât prin refuzul de a adăuga la petiția inițială, cât și prin absența totală a oricărei dovezi de nereguli și existența unei relatări total frauduloase a faptelor".

Marți, avocații partidului au depus o cerere de 33 de pagini, citând o eroare de software la majoritatea mașinilor din Brazilia - acestea nu au numere de identificare individuală în jurnalele lor interne - pentru a susține că toate voturile înregistrate de acestea ar trebui să fie anulate.

Nici Costa, nici de Bessa nu au explicat cum ar fi putut afecta acest bug rezultatele alegerilor. Experții independenți consultați de Associated Press au declarat că, deși a fost descoperit recent, acesta nu a afectat fiabilitatea și că fiecare mașină de vot a fost în continuare ușor de identificat prin alte mijloace.