ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă Română a acordat și în 2016 o grijă specială copiilor, cărora li s-a dedicat prin mai multe proiecte sociale și filantropice. De aceste programe au beneficiat  cei aproximativ 30.000 copii din așezămintele sociale ale Patriarhiei Române, care au beneficiat de sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, scrie basilica.ro.


 Biserica Ortodoxă Română a manifestat o grijă deosebită atât pentru educația lor – a se vedea proiectele Alege școala! și Hristos Împărtășit copiilor-, cât și pentru ajutorarea spirituală și materială a acestora.

Din cele 718 instituții sociale care există în Patriarhia Română, următoarele instituții sunt dedicate strict copiilor:

93 centre de zi,
36 centre de tip familial,
40 de grădinițe sociale și afterschool-uri
14 campusuri de tabără,
47 centre educaționale.

Însă, există și alte tipuri de instituții sociale care furnizează servicii pentru diferite categorii de vârstă, printre care se numără și cele mai tinere vlăstare ale Bisericii noastre:

159 cantine sociale și brutării
38 instituții ce oferă servicii medicale și farmacii
22 birouri de asistență socială și centre comunitare
65 centre de informare, de consiliere și centre de resurse
21 centre de urgență (pentru victime ale violenței domestice).


Între instituțiile de acest tip se evidențiează Așezmântul Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți, instituție socială în care sunt îngrijiți peste 120 de copii care au o situație socială fragilă.

Înființat în toamna anului 2011, Așezământul găzduiește, în prezent, un număr de 122 de copii și tineri (63 de fete și 59 de băieți), cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, chiar și peste (cei șase studenți), de pe raza județului Suceava cu hotărâre de plasament din partea Comisiei de Protecție a Copilului Suceava sau sentință judecătorească a Tribunalului Suceava.

Recent, în cadrul centrului a fost sfințit un cabinet stomatologic ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie.

La sfințirea centrului, în data de 06 noiembrie 2015, Patriarhul României a mărturisit că este o mare binecuvântare să vedem un așezământ pentru copii atât de frumos, atât de bine organizat. Este cel mai bine organizat și cel mai frumos din întreaga Românie.

Printre așezămintele dedicate micilor creștini se află și Centrul de zi pentru copii Sfânta Muceniță Sofia” din București. Acesta a fost înființat în anul 2012, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și funcționează într-un imobil situat în incinta Parohiei Scaune din Sectorul 3 al Capitalei.

Așezământul social este susținut de Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Centrul oferă un program de servicii sociale, educaționale și psihologice, în vederea prevenirii riscului de excluziune socială pentru 35 de copii din familii vulnerabile.

Casele pentru copii orfani, centrele de zi pentru copii ale Bisericii au ca lumină călăuzitoare iubirea milostivă a lui Hristos arătată față de copii și tineri, așa cum a arătat-o față de fiica bolnavă a femeii cananeence – Patriarhul Daniel