ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Corespondentul lui Vasile Bănescu din Mitropolia moscovită din Republica Moldova a fost filmat de reporterii Europa Liberă cu o declarație cu privire la evenimentele bisericești de peste Prut - VIDEO mai sus de Veaceslav Ceban.

Un grup de clerici și enoriași din Chișinău cere ca preoții care trec la Mitropolia Basarabiei să fie caterisiți și lipsiți de parohii, în timp ce bisericile din sectorul Botanica vor ca Mitropolia Moldovei să treacă la Patriarhia Română cu tot cu Mitropolitul Vladimir, spune reporterița Eugenia Apostu.

Mitropolitul Vladimir Cantarean al Chișinăului și al ”întregii Moldove” (Patriarhia Moscovei) este cetățean al Federației Ruse, arată specialistul Vlad Cubreacov.

Tot el mai afirmă cu privire la PLANUL CANTAREAN-BORȘEVSCHI despre care a scris și ActiveNews:

„Mitropolia rusă de la Chișinău este în agonie (faliment instituțional) și caută, în disperare, să supraviețuiască sub omoforul Bucureștiului, căruia ar vrea să-i impună condiții (Ce tupeu tipic rusesc!). Planul Cantarean-Borșevschi, cusut cu ață albă, este unul subversiv și nu va trece.

Singura soluție realistă, legală și canonică pe care o au preoții și parohiile, călugării și mănăstirile este să adere liber, fiecare în parte, la Mitropolia Basarabiei. Iar structura de ocupație bisericească rusă din Republica Moldova trebuie lăsată să-și dea obștescul sfârșit.

Ispita de a judeca evoluțiile actuale în funcție de persoane trebuie suprimată. Trebuie să judecăm totul sub aspect instituțional. Mitropolia Basarabiei, ca așezământ național canonic și istoric, este un bun câștigat la care nu putem și nu vom renunța niciodată.”

Citiți și Ștefan Secăreanu: Nu vreau ca cei care au hulit Biserica noastră națională să facă pe eroii acum când le fuge pământul de sub picioare!