ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Iohannis calcă încet, dar sigur, pe urmele lui Ion Iliescu. Exact după același tipar folosit de fostul președinte în cazul mineriadei din 1990, actualul locatar de la Cotroceni instigă la dezbinare pentru a-și urmări interesele politice, scrie cotidianul.ro. Jurnaliștii de aici au făcut o analiză a organizatorilor protestelor de duminică, iar rezultatele arată implicarea oamenilor politici în această acțiune.

Când nimeni nu mai credea că se poate întâmăpla ceva, la 27 de ani de mineriada din iunie 1990, fostul președinte Ion Iliescu a primit, la începutul acestui an, vestea că este trimis în judecată. Manipulare a fost atunci, manipulare se numește si ceea ce a făcut duminică seara, în București, Iohannis, la protesteele anti PSD.

„ Nici unul dintre cei doi nu și-au dat seama la timp că, mai devreme sau mai tîrziu, ei vor fi puși în situația de a da socoteală.În ceea ce-l privește pe Ion Iliescu, lucrurile sînt în desfășurare, chiar dacă de la mineriada din iunie 1990 au trecut 27 de ani. Azi, el este considerat ca fiind principalul vinovat pentru chemarea minerilor în București, fiind acuzat și că le-a mulțumit pentru starea de violență creată în rîndul populației. Bucuria lui de atunci s-ar putea să-i aducă acum ani grei de pușcărie”, scrie cotidianul.ro.

Jurnalistul Ion Spânu atrage atenția că, „pentru Iohannis lucrurile sînt mult mai grave. Gestul său de a fi în mijlocul unei manifestații împotriva celor care au cîștigat categoric, doar în urmă cu o lună, alegerile parlamentare este incalificabil și nu poate fi trecut cu vederea. Indiferent de justificare, în scurt timp se va vorbi despre faptul că Iohannis nu a putut să digere înfrîngerea PNL și USR, alianță care spera să-i asigure învestirea unui alt „Guvern al Meu”, și că a făcut tot posibilul să instige lumea să iasă din nou în stradă pentru ca, prin forță, să întoarcă opțiunea electorală a poporului!”


Trei lucruri vor rămîne în analiza publică încă mult timp de acum înainte, indiferent care va fi consecința acestei serii de proteste, în spatele cărora nu este nicidecum vreo nemulțumire reală a oamenilor, ci doar interese politice evidente, spune autorul articolului.

„1. Că focul de la clubul „Bamboo” a fost pus intenționat pentru a crea o emoție puternică în rîndul populației. Din Comunicatul Poliției, am aflat că incendiul s-a declanșat la ora 3.30, iar primele echipaje SMURD au ajuns la „Bamboo” la ora 3.47: „În această dimineață, în jurul orei 3.30 a izbucnit un incendiu la un cunoscut club din Capitală - Bamboo, activându-se Planul Roșu de Intervenție. Începând cu ora 3.47, au fost transportate de către SMURD și ambulanțe sau au ajuns pe cont propriu, la spital, 44 de persoane”.

Au trecut, așadar, 17 minute de la declanșarea incendiului, pînă cînd SMURD a ajuns la „Bamboo”! Din declarațiile martorilor, am aflat că tot clubul a fost cuprins de flăcări în doar 10 minute!

Cătălin Botezatu, un adevărat simbol al clubului „Bamboo”, a făcut o declarație extrem de importantă: „Ieșiri de urgență sunt mai multe decât aveam nevoie și foarte largi. După 10 – 15 minute, când au venit pompierii, nu mai aveau ce să evacueze și oricum nu ar fi avut cum și cu măști și fără măști pentru că era fum. Nu mai aveau ce să facă. Oamenii au fost evacuați de personalul clubului, care a intrat cu tricourile ude la gură și a scos oamenii de acolo”.

Cu alte cuvinte, faptul că după incendiul de la „Bamboo” nu au fost zeci de morți se datorează doar faptului că personalul clubului era instruit să evacueze rapid oamenii și că existau mai multe ieșiri de urgență decît la „Colectiv”! Altfel, cu 1.000 de persoane în interior, azi am fi vorbit de o tragedie de proporții, cu sute de morți. A dorit cineva ca aceasta să se fi produs? A pus cineva la cale incendiul?

2. ORGANIZAREA PROTESTELOR ÎNTRE 18 IANUARIE ȘI 1 FEBRUARIE. Pe Internet, a apărut o pagină Facebook în care era graficul protestelor organizate de „Corupția ucide” (chiar sloganul lui Iohannis de după Colectiv!), în perioada 18 ianauarie - 1 februarie:
Imediat, această pagină de Facebook a fost multiplicată în stea în mai multe orașe din țară și străinătate, anunțînd alte mitinguri de protest pentru ziua de 22 ianuarie. Incendiul de la „Bamboo” a avut loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie și este greu pentru oricine să pună doar pe seama coincidenței faptul că acesta a avut loc exact în intervalul protestelor deja anunțate!

Cu atît mai mult, cu cît și după „Colectiv”, tot pe Facebook, au fost anunțate proteste similare, care au dus în final la căderea unui guvern! Oricît am crede în coincidențe, nu putem să nu observăm similituni înfricoșătoare, care ne pot duce cu gîndul la scenarii bine puse la punct de oameni specializați în tehnica manipulării maselor!

3. GRABA PSD DE A PROMOVA ACUM ORDONANȚA DE URGENȚĂ PRIVIND AMNISTIA ȘI GRAȚIEREA. Din punctul nostru de vedere, este ciudată și această decizie a ministrului Justiției de a aduce tocmai acum în dezbatere publică Ordonanța de Urgență referitoare la amnistie și grațiere. Ministrul Florin Iordache i-a mai surprins acum cîteva zile pe analiștii politici prin solicitarea ca Oana Schmidt Hăineală, controversata membră a vechiului CSM, să fie adusă la Ministerul Justiției ca expert chiar la cabinetul său! În această primă lună a mandatului noului Guvern Grindeanu, fuseseră luate cîteva măsuri cu impact pozitiv asupra populației și, în mod normal, pentru ca încrederea populației în guvernați să crească, nu trebuiau să fie aduse în atenția publicului teme care să le anuleze! Cel puțin, nu acum. Cu toate acestea, OUG-ul amnistiei și grațierii a fost pus în dezbatere, dîndu-i președintelui Iohannis ocazia să facă circul de la ședința Guvernului și chiar să se afișeze duminică seara în mijlocul protestatarilor!”.
 
Concluzia jurnalistului este că aceste trei chestiuni dovedesc că România se află într-o teribilă bătălie politică,„ dusă cu arme extrem de periculoase”. „Folosirea maselor largi ale populației în astfel de conflicte stradale poate deveni la un moment dat necontrolabilă, așa cum s-a întîmplat la mineriada din 13-15 iunie 1990, pentru care Ion Iliescu și alți demnitari de atunci sînt acum trimiși în judecată”, conchide Ion Spânu.