ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul în care în anii trecuți, „pandemici”, tainele Bisericii au fost batjocorite de autorități, mai ales la marile sărbători, de multe ori, din nefericire, cu acceptul unor reprezentanți ai instituției bisericești care au obligat sau îndemnat la rândul lor credincioșii să „poarte masca de protecție”, să „păstreze distanța”, să se „imunizeze” ba chiar să primească Sfânta Împărtășanie din linguriță de plastic de unică folosință, jurnalista Cristina Leordeanu face un necesar apel la memorie pe un cunoscut Grup de Facebook, cu referire la Boboteaza anului 2021, când în multe zone oamenii au fost supuși la restricții de țarc, animalice:

„Să nu uităm! Ziua de Bobotează a anului 2021

Când nu era voie cu adunări mari de oameni si nici cu procesiuni. Atunci, când - de asemenea să nu uităm nici ce presiune era -, la Constanța a fost procesiune de la Catedrala Sfinții Apostoli Petru si Pavel până în Portul Tomis, exact după rânduiala din anii precedenți.

Iar în Portul Tomis au fost prezenți aproape 10 000 de oameni la slujba de Sfințire a Apei din ziua de Bobotează.  

Și a fost aruncată si Crucea în Apă, iar vreo 20 de tineri au sărit să o prindă, după obiceiul cel din străbuni.

Să nu uităm nimic! Să nu uităm nici că pentru toate acestea, Înaltpreasfințitul s-a ales cu dosare si cu altele pe care le las în taină, ca si până acum. Să nu uităm nici de linșajul mediatic, la care a fost supus de către neaveniți din televizuni, pentru atitudinea demnă pe care a avut-o în ceea ce tot ei ne-au transmis că se numește pandemie.

Dar în pofida tuturor piedicilor aduse de apostaziații prigonitori, nu a cârtit o secundă, le-a primit pe toate fără să protesteze sau să se pronunțe împotriva prigonitorilor. Dimpotrivă: s-a rugat pentru ei în Sfântul Altar cu toată puterea în rugăciune a Înaltpreasfinției Sale. Si Înaltpreasfințitul chiar are putere în rugăciune. Doar ADEVĂRUL DUMNEZEULUI ÎNAINTAȘILOR NOȘTRI l-a strigat. Prigoana a dus-o în tăcere si cu mare milă de prigonitori.

Nu spre fală si laudă e bine a aduce trecutul în prezent. Ci spre nu uita de cei mai înțelepți, mai dăruiți si mai jertfitori dintre noi si de care e bine să facem ascultare. Că avem tendința, neștiutori fiind, de a da lecții la orice oră oricui.

Ca atunci, si acuma sunt câțiva care îi dau lecții Înaltpreasfințitului de cum și când să împărtășească. Și reacționează violent (violent verbal, da, am proprietatea termenilor) împotriva noastră, a celor care nu facem altceva decât să redăm ce spune Înaltpreasfințitul.

Iată că timpul a dovedit că a fost de la Dumnezeu râvna Înaltpreasfințitului de a se ține de rânduială în pandemie. Si de a cinsti cum se cuvine ziua Botezului Domnului. Care e mai presus de regulile Cezarului. Si care e numai spre tămăduire sufletească si trupească.”, mai spune jurnalista, reiterând: „Vrednic este!”

Vedeți și Programul de Praznicul Botezului Domnului în Arhiepiscopia Tomisului. Vineri, 5 ianuarie, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată în 200.000 de sticle ce vor fi oferite credincioșilor constănțeni

Spicuim și noi din presa vremii:

Bobotează 2021. ÎPS Teodosie, fără teamă de COVID: 10.000 de oameni, la Slujba de Bobotează


„Dacă ne ascundem de sărbători înseamnă că vrem să fim biruiți de boală. Pentru că vrem să biruim boala cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru că e sărbătoarea darurilor, sărbătoarea sfințeniei, multe raze de sfințenie vor fi mâine și poimâine asupra apei care se sfințește și asupra oamenilor care vin la această sfințire. Tocmai de aceea am pregătit ca în fiecare an Boboteaza. Vom face procesiune în Portul Tomis, unde este foarte larg, ca oamenii să nu stea înghesuiți. Le dăm și toate instrucțiunile, invit și Jandarmeria și Poliția să fie printre oameni ca să păzească toate regulile, iar noi ne facem slujba ca în fiecare an pentru că slujbele nu se schimbă în pandemii, ci rămân aceleași”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

„Slujba de Bobotează începe la 8.30 și vom ieși în procesiune la ora 11.00 – 11.15. Vom merge în Portul Tomis. Sperăm că va fi o sărbătoare importantă pentru toți, toți ne vom lumina la față cu aceste daruri ale Bobotezei și luând apa sfințită se vor lumina și sufletele noastre. Această apă sfințită va combate și bolile și microbii, ne va înfrăți mai mult, pentru că harul este cel care ne înnoiește și trebuie să ne înfrățim mai mult, să biruim orice frică, pentru că frica aduce boala, să nu mai fim stăpâniți de frică, ci stăpâniți de entuziasm. Omul care are entuziasm și crede și se roagă nădăjduiește în Dumnezeu, nu pățește nimic. Căci Dumnezeu biruiește și bolile, și pe cel viclean, și dușmănia dintre noi Dumnezeu o biruiește”, a mai spus ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie: „Au făcut vaccinul înotând în mare”

La sfârșitul slujbei, așa cum cere tradiția, ÎPS Teodosie a aruncat trei cruci în apă.

Mai mulți tineri s-au aventurat în apele reci pentru a le aduce la mal.

Salvamarul Victor Fedul, în vârstă de 40 de ani, a adus pentru prima dată crucea la mal.

„Apa este destul de rece. Afară e cald, e drept, față de alți ani. Am sărit ca de fiecare dată (împreună cu fratele – n.r.). El a mai luat de vreo 4 ori, asta e a cincea, iar pentru mine e prima dată și sunt bucuros”, a spus el, afirmând, extrem de emoționat că speră ca reușita lui să aducă tuturor sănătate, a declarat salvamarul, citat de Mediafax.

Pentru curajul și reușitelor, au fost binecuvântați de ÎPS Teodosie și au primit mai multe daruri din partea Arhiepiscopiei Tomisului.

„Acești tineri au făcut vaccinul anticoronavirus înotând în mare", a glumit ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie le-a mulțumit credincioșilor care au asistat la slujba de Bobotează în Portul Tomis, dar și Poliției și Jandarmeriei, care au sprijinit evenimentul, scria Telegraf Online.

Chiar a doua zi a fost depusă o plângere penală pe numele Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după slujba de Bobotează la care au participat mii de oameni.

Plângerea penală a fost depusă la Poliția Județeană Constanța și a fost trimisă apoi Parchetului Curții de Apel, mai scrie sursa citată.

VIDEO cu declarațiile ferme al Arhiepiscopului Tomisului: