ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am mai scris, încă din primăvara anului 2021 despre acest caz, al doamnei Ileana Sîrbu, profesoară de matematică pensionară, soția fostului inspector-șef al Inspectoratului Școlar Județean Pavel Sîrbu și mama Adrianei Beldiman și a Cristinei Marina, care a murit la 75 de ani, în 16 decembrie 2020 după ce a fost „tratată” în spitalul „suport-covid” din Grădiște de mai multe cadre medicale. Din păcate, articolul inițial ne-a fost interzis de o instanță judecătorească care a hotărât să fie eliminat de pe site, de parcă moartea în condiții suspecte a unui pacient internat într-o unitate spitalicească publică din România nu trebuie să intereseze pe nimeni. Cu toate acestea, cazul revine în atenția publică, după trei ani de anchetă penală, printr-o decizie a procurorului de caz: DESHUMAREA corpului (a ceea ce a mai rămas din el) doamnei Ileana Sîrbu.


Deși în primele 6 luni ale cercetărilor, familia a solicitat deshumarea, aceasta i-a fost respinsă de către procurorul de caz de la acel moment, pe motiv că „nu a fost îmbălsămată și nu se mai poate vedea nimic”. Totuși, după trei ani de anchetă, noul procuror de caz (al treilea) a dispus, prin Ordonanță, DESHUMAREA.

Această procedură a fost stabilită pentru dimineața zilei de 24 noiembrie 2023, în cimitirul Pomenirea. Participă familia, procurorul de caz, polițiști criminaliști, experții-parte ai familiei, reprezentant al DSP Arad și IML Timișoara.

A avut sau nu Covid? și tratamentul aplicat a fost sau nu cauza principală pentru degradarea sănătății pacientei care a condus la deces – principalele obiective 

Scopul principal al DESHUMĂRII îl reprezintă stabilirea cauzei decesului și natura acestuia (condițiile în care a survenit)  – existând dubii că ar fi fost vorba de COVID 19, în urma expertizei medico-legale pe dosarul medical neputând fi confirmat diagnosticul de Covid. Motiv pentru care IML Timișoara a încheiat raportul de expertiză cu recomandare de DESHUMARE:  „ Pentru stabilirea cauzelor și natura morții pacientei Sîrbu Ileana, ar fi utilă, pentru acuratețea diagnosticului de deces, efectuarea deshumării cadavrului cu prelevarea de probe biologice din organe pentru examinare microscopică”.


După DESHUMAREA propriu-zisă, se va recurge la recoltarea de probe biologice (conform obiectivelor stabilite de experții-parte), apoi familia va putea să oficieze serviciul religios pentru înmormântarea cum se cuvine a defunctei.

În aceste condiții, toți cei care au cunoscut-o pe doamna Ileana Sîrbu și vor să-i aducă un ultim omagiu, pot participa la slujba de înhumare, la cimitirul Pomenirea, începând cu ora 12.00.


Pentru a înțelege de ce s-a ajuns la această situație, prezentăm cazul pe scurt

Toate detaliile sunt tulburătoare în acest caz… de la internare și până la îngroparea bietei femei „într-un sac de nailon negru, după ce nu am fost lăsată să o văd, vreme de 18 zile… nici nu știu dacă chiar pe ea am îngropat-o acolo” – cum tot spune  Adriana Beldiman, de trei ani încoace.

Internată cu o afecțiune aproape banală – dispnee de repaus – diagnostic cu care a și fost (practic) internată și care, conform protocoalelor Ministerului Sănătății, mai ales în condiții de pandemie, nici nu necesita internare, femeia, a ieșit, după 18 ZILE de internare, mare parte pe secția ATI din Grădiște dedicată COVID  moartă  în fapt – susține familia – din cauza unui tratament aplicat greșit, pentru un diagnostic stabilit greșit și a unei infecții nosocomiale. 

Încă din primul moment, familia a avut suspiciuni cu privire la moartea soției/mamei lor. Suspiciunile li s-au întețit în momentul în care, după ce trupul acesteia a fost preluat de firma de pompe  funebre pentru a pregăti înmormântarea, dus la Casa funerară și programat priveghiul și toate cele creștinești, a fost dat un telefon de un angajat al secției de Anatomopatologie de la SCJUA prin care li s-a interzis înmormântarea pe motiv de „decedat covid”. Pe moment, familia a acceptat această decizie impusă, oricum nu aveau cum să schimbe mersul lucrurilor.

Cu toate acestea, după șocul suferit cu înmormântarea în acele condiții inumane, familia a decis să solicite de la Spitalul Județean Arad întreg dosarul medical al pacientei, pentru a-și clarifica suspiciunile. În luna ianuarie 2021 (la o lună de la deces), Spitalul Județean le-a pus la dispoziție dosarul medical (o variantă a acestuia, cum se va fi dovedit mai bine de un an mai târziu, în cursul cercetărilor penale, când au fost puse la dispoziția organelor de anchetă documente modificate față de cele date inițial familiei).

Doar că, în loc să le clarifice îndoielile cu privire la modul în care a survenit și la cauzele care  au condus la deces, după studierea dosarului au apărut și mai multe suspiciuni. Motiv pentru care, în luna martie 2021 familia a depus o plângere penală pe numele mai multor cadre medicale ( în principal medici curanți) care au acordat îngrijirile medicale, au stabilit diagnosticul și schema de tratament a pacientei pe toată durata spitalizării.

De atunci, adică de trei ani încoace, cazul se dă în caruselul piedicilor de tot felul (de la oameni, funcționari, instituții întregi), al cercetărilor organelor de anchetă, expertizelor de toate felurile, cercetărilor în comisiile Colegiilor medicilor ( Arad, Timișoara, București), expertizei medico-legale pe dosarul medical făcută la IML Timișoara, corespondență între organele de anchetă, familie și toate instituțiile implicate în luarea deciziilor din perioada Covid ( DSP, Ministerul Sănătății etc).

Familia și-a angajat, în plus față de avocați, o listă lungă de experți-parte: expert în medicină legală, expert criminalist, expert grafolog (pentru că, în dosarul medical s-au descoperit o serie de acorduri ale pacientei pentru diverse intervenții și proceduri medicale dar care erau semnate, de fapt, de o altă persoană care i-a falsificat semnătura – fapt dovedit la acest moment printr-o expertiză grafoscopică dispusă de Parchet, expertiză care concluzionează fără dubiu faptul că „ semnăturile aflate în litigiu de pe documentele indicate în raportul de expertiză ( n. red. Consimțămintele pacientei din dosarul medical), NU AU FOST EXECUTATE DE NUMITA SÎRBU ILEANA”), experți în diverse specializări medicale. Au fost audiate zeci de cadre medicale (doctori, asistente, infirmiere). S-au schimbat încadrări juridice ale faptelor, s-au mai descoperit alte fapte și s-au constituit dosare noi.

Prin expertiza medico-legală întocmită de IML Timișoara nu s-a putut stabili în mod cert dacă diagnosticul de Covid ia fost stabilit în mod corect adică, dacă pacienta avea covid sau i s-a aplicat în mod eronat un protocol pentru un diagnostic inexistent: nimic din dosarul medical, înafară de un SMS de confirmare Sars Cov 2 efectuat în seara de 26 noiembrie 2020, cu 3 zile înaintea internării, test făcut de serviciul de Ambulanță,  nu susține un asemenea diagnostic, nici buletinele de analize din perioada internării nu confirmă boala, iar testarea covid din perioada spitalizării stă sub semnul întrebării – deși apare în dosar 1 buletin de analiză Covid,  acesta a fost emis în fals (doar printat la spital, acesta nu figurează în sistemul informatic al SCJUA), acestea neregăsindu-se înregistrate în aplicația CoronaForms cum era normal pentru pacienții Covid. Mai mult, pacienta Ileana Sîrbu, nu este înregistrată în acea aplicație ca și pacient decedat covid, aspect obligatoriu conform protocolului din acea perioadă. Ne rezumăm la această sinteză a cazului, detalii din dosarele aflate în cercetare pe diverse direcții nu pot fi făcute publice.

Parteneriat Critic Arad