ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politica agricolă a guvernului de la Varșovia sprijină fermierii, care sunt încurajați să își cumepere terenurile. Terenuri care, spre deosebire de România, nu sunt lăsate pe mâna străinilor care ar dori să le achiziționeze.

În agricultura poloneză, prioritate au fermierii autohtoni, îi place să spună ministrului Stanislav Kalemba, cel care a discutat recent despre situația agricolă din țara unde nu există latifundiari, scrie agrointel.ro.
Un element important l-a reprezentat în Polonia o dispensă obținută de la UE și prin care terenurile sunt protejate de achiziții străine. Până în 2016, investitorii de afară pot să doar arendeze maximum 300 de hectare, iar firmele străine au dreptul la 500 de hectare.
 
Fermierii iau în rate teren de la stat

De cealaltă parte, fermierii polonezi sunt încurajați să își cumpere propriul teren pentru care dau 10% avans, iar restul sumei îl achită în rate pe 15 ani, cu o dobândă fixă de 2% pe an. Măsura s-a aplicat și se aplică încă pentru toate terenurile care au fost mai demult exploatate de stat și care acum sunt administrate de o agenție special creată pentru a comercializa terenurile ce odinioară formau cooperative și care, după 1991, au început să fie vândute.
 
Cu astfel de măsuri, în Polonia există doar circa 1.000 de ”mari gospodării”, iar numărul celor care au mii de hectare este extrem de mic și ar putea fi numărat pe degetele mâinilor, mai ales că și Constituția Poloniei prevede că ”baza proprietății funciare este ferma de familie”, potrivit oficialului de la Varșovia, susține agrointel.ro.