ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Combinatul de Utilaj Greu (CUG) a fost una din cele mai mari platforme industriale din România și, cu siguranță, cea mai mare din istoria județului Cluj. Ce a mai rămas din el se poate vedea la marginea municipiului Cluj-Napoca, la ieșirea spre drumul care duce spre Gherla și Dej, scrie ClujulCultural.ro

A fost un combinat care s-a ridicat pe vremea regimului comunist și care a marcat generații de români. La apogeu, lucrau la CUG, în mai multe uzine, aproximativ 10.000 de muncitori, după unele surse, sau maximum 8.500 de oameni, conform WikiPedia.org.
 
Combinatul de Utilaj Greu (CUG) Cluj-Napoca a fost fondat în 1970, când s-au pus bazele unei unități moderne de producție pentru echipamente energetice: în special cazane cu abur, cazane de apă caldă, cazane cu destinație specială, arzătoare, echipamente pentru centrale termice.

În anul 1976 C.U.G. s-a extins prin construirea capacităților pentru construcția utilajului metalurgic destinat sectoarelor calde și a turnătoriei de fontă. În același timp s-au dezvoltat restul utilităților aferente unei astfel de platforme industriale: stația de aer comprimat, fabrica de oxigen, secția de sculărie, căile ferate interne, modelăria, etc.

În 1980 a fost construită secția de utilaj tehnologic complex, forja grea, forja ușoară, oțelăria electrică și turnătoria de oțel, inclusiv laboratorul central de analize capabil să efectueze testări mecanice și chimice utilaje pentru manipularea de oțel cald, cuptoare de tratament termic primar și secundar, oale de turnare, utilaje de turnare, instalații de șablat, cilindri laminori, caje de laminare, alte utilaje pentru liniile de turnare continuă, prese mecanice pentru ambutisat caroserii, prese de debitat, prese hidraulice, prese de debavurare, prese mecanice, ciocane pentru matrițare în gama 250 - 2500 tf, etc.

În 1985, combinatul clujean avea 8.000 de angajați.

Combinatul de Utilaj Greu a fost divizat în 1991 în opt societăți: Fortpres, Termorom, UNIMET, TCM, PSA, Tehnomag, ERS și Fortur. O parte dintre acestea - Fortur, ERS și PSA - au fuzionat în aprilie 1999, devenind CUG. În anul 2002, combinatul care în vremea apogeului său număra mii de muncitori mai avea în subordine doar 617 angajați.

Un pasionat de istorie locală a postat o serie de fotografii. Nu sunt ruinele unui Azovstal bombardat de ruși, ci doar rămășițele a ceea ce, cândva, era CUG-ul clujean. După 3 decenii de jaf, incompetență și corupție, ruinele industriei românești arată ca în imaginile de mai jos: