ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La final de an, Ministerul Educației ia măsuri pentru reducerea abandonului școlar, fenomen în creștere, în ultimii ani. Profesorii care predau în școli din medii defavorizate și depun eforturi pentru a ține copiii în școală vor avea șanse mai mari pentru a primi gradația de merit, ceea ce înseamnă 25% din salariu, bani acordați timp de cinci ani.

Începând de anul școlar viitor, profesorii care fac eforturi pentru reducerea abandonului școlar, vor avea șanse mai mari pentru a primi gradația de merit. Adică 25% din salariul de bază lunar, acordat timp de cinci ani.

„Efortul unui profesor care lucrează zi de zi cu un copil cu o situație materială nu foarte bună, cu o familie care nu valorizează educația și care nu înțelege foarte bine rolul educației, e foarte mare. Efortul e foarte mare să îl aducă, de exemplu, de la cinci la șapte”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Mirabela Amarandei.

Abandonul școlar este un fenomen din ce în ce mai îngrijorător. România și-a asumat în fața Uniunii Europene să reducă abandonul școlar la 10% până în 2020. Doar că în loc să scadă, rata abandonului a crescut în ultimii ani. De la 17%, cât era în 2013, a ajuns la 19%, anul trecut.

Ministerul Educației poate acorda gradații de merit doar pentru 16% din totalul profesorilor din România.