ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis încă o serie de responsabili din administrația sa, potrivit unui decret publicat sâmbătă, în timp ce Ucraina se confruntă cu o situație militară dificilă pe front în fața ofensivei militare ruse, a relatat agenția DPA, citată de Agerpres.

Una dintre noile persoane eliberate din funcție este consilierul prezidențial Sergii Shefir, care ocupă acest post din anul 2019. Un purtător de cuvânt a justificat noile demiteri ca o măsură de "optimizare a personalului" administrației prezidențiale.

Zelenski a înlocuit în ultimele luni mai mulți oficiali de rang înalt, proces început cu demiterea popularului comandant-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, numit între timp ambasador în Marea Britanie.

Tot într-un post de ambasador, în Republica Moldova, va fi numit și Oleksii Danilov, destituit din postul de șef al Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei. În discursul său de vineri seară Zelenski a susținut că Danilov a dorit un post în diplomație.

Un decret publicat înaintea acestui discurs a confirmat și demiterea a doi adjuncți din administrația prezidențială.

La mai mult de doi ani de la declanșarea invaziei ruse, situația armatei ucrainene pe front este dificilă. Aflată în criză de muniții după ce ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA și Uniunea Europeană nu a reușit să furnizeze cantitățile promise, trupele ucrainene fac greu față unei armate ruse mai numeroase și mai bine echipate care a revenit în ofensivă în estul Ucrainei după eșecul contraofensivei ucrainene din vara trecută.