ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României a anunțat, vineri, că moneda unică europeană a depășit un prag istoric: 4,8026 lei. Este pentru prima dată când leul se depreciază până la acest nivel.

Cursul de schimb al monedei naționale a atins, vineri, cel mai ridicat nivel din istorie în raport cu moneda euro, fiind cotat de către Banca Națională a României (BNR) la 4,8026 lei/euro. Joi, euro a atins un alt maxim istoric, de 4,7834 lei, potrivit Digi24.ro . Și dolarul american a atins un nou nivel record în raport cu leul românesc: 4,4462 lei pentru un dolar, al nouălea maxim istoric înregistrat în 2020 de moneda americană.

Tendința de depreciere a monedei naționale s-a accentuat în ultimele zile, pe fondul instabilității politice și a temerilor din piețele financiare globale cauzate de coronavirus, asta după ce Banca Națională a întors tendința prin intervențiile sale de la finele anului 2019, relatează Mediafax

Astfel că euro a câștigat teren în fața leului joi, fiind cotat la 4,7834 lei. Totodată, euro s-a apreciat vineri și joi și în raport cu alte monede din regiune, printre care cel mai mult cu zlotul polonez.

Creșterea euro va fi resimțită de cetățeni prin scumpirea serviciilor taxate în euro, precum telecomunicațiile, dar și a produselor de import, inclusiv a celor alimentare.

Banca Națională a României nu a mai intervenit în piața valutară pentru a ține cursul sub nivelul psihologic de 4,8 lei pentru un euro, în condițiile în care instabilitatea politică persistă.