ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel București a decis vineri că este ilegală carantina de 3 zile impusă de șeful DSU, Raed Arafat, asupra Timișoarei și a comunelor limitrofe, după ce CJSU Timiș hotărâse sâmbătă seară să nu prelungească măsura de carantinare zonală - probabil și sub impresia făcută de protestele anti-restricții din aceeași zi. Pentru că a dat peste mâna decidenților locali, DSU a fost dat în judecată de un sindicat al hotelurilor și restaurantelor din Timișoara (Patronatul Ho-Re, potrivit Știri de Timișoara și HORETIM, potrivit Știri pe Surse). 
 
Acestea nu ar fi singurele asociații care au dat în judecată DSU pentru abuzul de la Timișoara. Curtea de Apel București a fost învestită cu 10 acțiuni în anularea Ordinelor de carantinare a Timișoarei, de către un grup important de localnici. Asociația Academia Memoriei de la Timișoara, prin președinte av. Dr. Sbârnă Alexandru și reprezentată în instanță de avocat Ana Corina Săcrieru, vicepreședintele Platformei civice ÎMPREUNĂ, au invocat la rândul lor nelegalitatea carantinării Timișoarei și a localităților limitrofe

Decizia de carantinare prin ordin al șefului DSU, a fost luată duminică în baza art. 7, indice 1, din OUG 11 / 2020, aprobată prin Legea 20 / 2020. Curtea de Apel București a anulat vineri ordinul DSU de carantinare pentru 72 de ore, care expirase miercuri la Timișoara, când CJSU s-a întrunit pentru a prelungi restricțiile cu încă 7 zile.

„Admite acțiunea. Anulează Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 6699/21.03.2021. Cu drept de recurs în termen 2 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel București”, se arată în soluția dată de Curtea de Apel București la procesul intentat DSU de reprezentanții timișorenilor.

Deși decizia Curții de Apel București vine prea târziu pentru a mai produce efecte, întrucât au trecut deja cele 72 de ore de prelungire a carantinei, impuse de secretarul de stat Raed Arafat, aceasta reprezintă un precedent pentru viitoare acțiuni în Justiție care să contra-balanseze abuzurile de putere.
 
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica (PNL), consideră că decizia șefului DSU de a trece peste capul autorităților locale în problema carantinei este „nedreaptă și ilegală”, iar Arafat ar trebui să le ceară scuze timișorenilor.

„Curtea de Apel București a anulat ordinul prin care șeful DSU, Raed Arafat, a decis să prelungească restricțiile la Timișoara în perioada 22- 24 martie, peste hotărârea luată de CJSU Timiș. Instanța a confirmat ceea ce am semnalat din primele momente: a fost o intervenție abuzivă și nejustificată. Dar, înainte de toate, a fost un precedent periculos și o intimidare a membrilor CJSU.
 
Din păcate observ tot mai multe erori de judecată în ultima perioadă la cei în mâinile cărora stau viețile cetățenilor. Timișorenii așteaptă și merită scuzele lui Raed Arafat și a celor care i-au susținut la nivel local decizia nedreaptă și ilegală”, a scris Alin Nica pe pagina sa de Facebook
 
Cu toate acestea, autoritățile locale au imitat mai târziu intransigența lui Arafat. Până la a fi câștigat procesul vineri la București, CJSU Timiș a decis miercuri să continue cu mâna sa carantina impusă de Arafat, revizuindu-și decizia luată sâmbătă de a renunța la restricții. După cum ActiveNews v-a adus la cunoștință, comitetul local a prelungit miercuri carantinarea Timișoarei și a comunelor limitrofe cu încă 7 zile, după ce propunerea de a o prelungi cu 14 zile nu a adunat suficiente voturi.

Până una-alta, joi Raed Arafat, alături de premierul Cîțu, miniștrii Sănătății și ai Internelor, au făcut declarații despre o nouă hotărâre care înăsprește restricțiile. Astfel că de duminică, 28 martie, în România intră în vigoare alte restricții, impuse prin hotărâre de guvern. În Timișoara și cele patru comune, carantina va fi „combinată” cu aceste noi restricții. Având în vedere că este vorba de o incidență a cazurilor de peste 7,5 la mia de locuitori, în localitățile menționate se vor închide zilnic magazinele la ora 18:00, iar oamenii nu vor putea circula fără declarație pe propria răspundere începând cu ora 20:00.