ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un sobor de 30 de preoți condus de PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar patriarhal, și o Gardă Militară de Onoare au slujit și l-au cinstit pe mărturisitorul și luptătorul anticomunist Radu Ciuceanu la înmormântarea sa de azi, joi, 15 septembrie 2002, de la Cimitirul Bellu din Capitală.

Peste 100 de prieteni, istorici, scriitori, jurnaliști, foști deținuți politic, revoluționari, academicieni și ucenici l-au însoțit pe ultimul drum pământesc pe regretatul Profesor și Academician, fost deținut politic și fondator al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului.

Salve de omagiu au fost trase în aer la intrarea profesorului în pământul românesc care l-a zămislit și pe care l-a apărat cu arma în mână.

Redăm în continuare câteva secvențe video și Cuvântul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, rostit în fața tristei adunări:

Radu Ciuceanu (1928-2022) - mărturisitor al credinței creștine și promotor al demnității românești

Am primit cu multă tris­tețe vestea trecerii din această viață a distinsului profesor Radu Ciuceanu, membru de onoare al Academiei Române, director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, un reper plin de lumină, curaj și demnitate, într-o societate care are nevoie, mai mult ca oricând, de repere.

Personalitatea fascinantă, con­știin­ța dârză, talentul literar și memoria admirabilă ale domnului Radu Ciuceanu, împreună cu dragostea sa pentru Biserică trebuie prețuite și cunoscute, fiind expresia bucuriei întâlnirii personale cu Hristos Domnul.

Marginalizat, prigonit și arestat, supus rigorilor detenției timp de 15 ani în închisorile comuniste de la Craiova, Pitești, Jilava, Văcărești, Târgșor, Dej și Gherla, domnul Radu Ciuceanu L-a întâlnit în timpul suferinței pe Hristos Cel răstignit și înviat, mărturisind personal că „L-am văzut pe Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, în fața mea, purtându-Și crucea și I-am auzit îndemnul: Și tu să-ți porți crucea!”1

Alături de mulți alți „mărturisitori” din timpul represiunii comuniste, Radu Ciuceanu a avut de îndurat minciuna, abuzul, desconsiderarea, violența fizică și psihică, însă credința și nădejdea lui în ajutorul lui Dumnezeu i-au dat puterea să depășească disperarea, pentru că în celulele din închisorile comuniste a suferit în mod salvator Însuși Hristos Domnul.

Întreaga operă a profesorului Radu Ciuceanu se concentrează pe analiza și reflexia obiectivă asupra a ceea ce a însemnat regimul totalitar comunist, cu rănile profunde pe care acesta le-a produs în viața și în memoria poporului român. Opera sa, ca un memorial dedicat pătimirilor din închisorile comuniste, descrie adeseori minunea transfigurării sufe­rințelor fizice în fericire spirituală, arătându-ne că puterea Crucii, a suferinței, conține în ea însăși germenele sau puterea anticipată a Învierii, a biruinței.

Profesorul Radu Ciuceanu va rămâne în memoria noastră, nu doar ca un supraviețuitor și un istoric înzestrat cu talent literar, ci ca un erou învingător, un mărturisitor, care ne îndeamnă să nu uităm mulțimea celor care au pătimit suferință și moarte în timpul regimului comunist, să nu uităm cât de mare este puterea jertfei și cât de necesară este lucrarea de vindecare și înnoire a umanității, rănită de ură și violență, de discriminare și dominație, de intoleranță și indiferență, de multe forme ale morții fizice și spirituale.

În anul 2017, dedicat de Patriarhia Română Apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, am conferit personal domnului prof. Radu Ciuceanu, alături de alți luptători pentru credință și libertate, supraviețuitori ai închisorilor comuniste, Ordinul Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române.

Cu profunde sentimente de compasiune pentru familia sa și pentru toți cei care l-au cunoscut, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Învierea și Viața, să odihnească sufletul domnului Radu Ciuceanu împreună cu cei drepți, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din ­neam în ­neam!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

*Mesaj transmis la slujba de înmormântare a domnului Radu Ciuceanu, joi, 15 septembrie 2022, Cimitirul ­Bellu din București.

Notă:

1. Radu Ciuceanu, „Thalasa! Thalasa! Thalasa!”, Academia Română, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, București, 2017, p. 311.

Ziarul Lumina

Vedeți și In Memoriam Profesorul Radu Ciuceanu: TESTAMENT DUHOVNICESC

VIDEO Trinitas TV: