ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Joe Biden a denunțat joi ''o minoritate identificată de americani'' susținută de ''o minoritate identificată de responsabili politici'' care împiedică Statele Unite să ''întoarcă pagina'' COVID -19 refuzând să fie vaccinați, relatează AFP preluată de Agerpes. 
 
Directorul de comunicare al Casei Albe, Jen Psaki a precizat anterior că toți angajații federali au la dispoziție 75 de zile pentru a se vaccina sau riscă să fie concediați. Astfel, Președintele Joe Biden cere ca toți cei 2,1 milioane de funcționari publici să fie vaccinați, informează DailyMail.

Agerpres afirmă că de fapt vor fi afectați direct aproximativ patru milioane de oameni: funcționari federali aparținând executivului american și angajații companiilor de subcontractare.
 

Vor exista excepții limitate, dar orice angajat federal care refuză vaccinarea poate fi concediat, a declarat joi secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. Angajații vor avea la dispoziție 75 de zile pentru a se vaccina. 

Ordinul executiv nu va include opțiunea de a fi testat în mod regulat pentru a renunța la cerința de vaccinare. Ordinele se vor aplica, în special  lucrătorilor din ramura executivă, dar nu și celor din Congres sau din justiție.
 
„Vor exista excepții limitate pentru motive recunoscute legal de handicap sau obiecții religioase”, a spus Psaki. Oricine „nu se conformează, va trece prin procesul standard de resurse umane, care include consiliere și se va confrunta cu măsuri disciplinare”, a adăugat ea. 

Ea a confirmat că acțiunea ar putea include concedierea.

„Să sperăm că nu se va ajunge la asta”, a spus ea.

Psaki a mai adăugat că administrația a dorit ca guvernul federal să servească drept exemplu pentru alte întreprinderi și organizații atunci când vine vorba de vaccinuri.

„Evident, forța de muncă federală este una dintre cele mai mari din țară și am dori să fim un model pentru ceea ce credem că ar trebui să facă alte întreprinderi, organizații”, a precizat ea. „Așteptarea este că, dacă vrei să lucrezi cu guvernul federal sau să fii contractor, trebuie să fii vaccinat, cu excepția cazului în care ești eligibil pentru una dintre scutiri”. 

Congresmanul republican Rob Wittman din Virginia, care are lucrători federali în districtul său, a declarat că se opune vaccinărilor forțate.

„Deși m-am vaccinat personal și îi încurajez în mod regulat pe cei pe care îi reprezint să se vaccineze și ei, sunt în mod fundamental în dezacord cu injectarea forțată a funcționarilor publici americani”, a declarat el pentru DailyMail.com într-un comunicat. 

„Guvernul nostru a fost fondat pentru a asigura libertățile individuale ale tuturor. În schimb, ar trebui să continuăm să educăm publicul că vaccinurile COVID-19 sunt atât sigure, cât și eficiente. Recurgerea la vaccinări forțate și revenirea la restricții inutile nu face decât să elimine stimulentele de vaccinare de importanță critică și să submineze încrederea publicului în eficacitatea vaccinurilor”, a adăugat el.

Federația americană a angajaților guvernamentali, cel mai mare sindicat al lucrătorilor federali, a declarat că va negocia cu privire la acest ordin.

„Lucrătorii merită să aibă o voce în ceea ce privește condițiile lor de muncă”, a precizat grupul într-un comunicat. „Niciuna dintre aceste poziții nu s-a schimbat. Ne așteptăm să negociem asupra acestei schimbări înainte de punerea în aplicare și îi îndemnăm pe toți cei care pot să se vaccineze cât mai curând posibil să o facă”. 

Și Federația Națională a Angajaților Federali, un alt sindicat al angajaților guvernamentali, a declarat că nu a primit o notificare prealabilă cu privire la ordinul executiv.

Psaki a respins întrebările privind faptul că sindicatele nu au fost consultate. Casa Albă a lui Biden s-a lăudat cu poziția sa pro-sindicate. La un eveniment organizat miercuri cu ocazia Zilei Muncii, secretarul Muncii, Marty Walsh, a declarat că președintele Biden i-a spus: „Aceasta este casa muncii”.