ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judicial Watch a anunțat astăzi că a primit 345 de pagini de documente de la Defense Threat Reduction Agency (DTRA), o componentă a Departamentului american al Apărării, care dezvăluie că Statele Unite au finanțat activități de laborator de antrax într-un biolaborator ucrainean în 2018. Zeci de pagini sunt complet redactate, iar multe altele sunt puternic redactate. Înregistrările arată o finanțare de peste 11 milioane de dolari pentru programul biolaboratoarelor din Ucraina în 2019, potrivit judicialwatch.

Înregistrările au fost obținute ca răspuns la o solicitare din 28 februarie 2022 a Judicial Watch Freedom of Information Act (FOIA) adresată Agenției de reducere a amenințărilor la adresa Agenției pentru apărare pentru înregistrări privind finanțarea Black & Veatch care implică activități de orice fel cu laboratoare de biosecuritate din Ucraina.

În înregistrări sunt discutate trei faze de lucru, dintre care se indică faptul că mai multe au avut loc „la fața locului" în laboratoarele ucrainene.

Agenția de reducere a amenințărilor la adresa apărării a furnizat un raport intitulat „PACS [Pathogen Asset Control System] , care scutește informațiile de la divulgare atunci când un guvern străin sau o organizație internațională solicită reținerea sau când oficialul de securitate națională în cauză a specificat în reglementări că publicarea informațiilor ar avea un efect negativ asupra capacității guvernului SUA de a obține informații similare în viitor]. Raport de formare la locul de muncă din faza 2, 11-13 decembrie/26 decembrie 2018 „Rezumatul include informații privind activitățile "la fața locului", referindu-se probabil la un biolaborator ucrainean:

  • PACS [Pathogen Asset Control System]- formarea la locul de muncă  a fost efectuată pentru utilizatori [redactat (b)(3)] în perioada 11-13 decembrie, în cadrul activităților de implementare a fazei 2, activitățile din cadrul laboratorului Anthrax au fost efectuate în data de 28 decembrie 2018.
  • Configurația și personalizarea PACS existente au fost verificate împreună cu Grupul de lucru PACS. La fața locului
  • au fost analizate activitățile de implementare din faza 1, inclusiv progresul și situația actuală; au fost discutate și rezolvate aspectele și problemele;
  • Raportul oferă o listă de titluri ale „Participanților la OJT  cu toate numele participanților. 


Cercetător principal Laborator de Boli Bacteriene la animale

Șef de laborator Antrax

Cercetător Laborator Antrax

Cercetător științific principal Laborator de micotoxicologie

Șef laborator veterinar de micotoxicologie

Cercetător debutant Laborator de leptospiroză

Asistent de laborator Laboratorul de neuroinfecții

Cercetător științific Sector Relații Internaționale și Geoinformații

Într-o secțiune intitulată „Activități viitoare" se notează: „Implementarea fazei 3 a fost convenită pentru martie 2019".

Inclusă în înregistrări este o comandă de furnizare de bunuri sau servicii datată 1 august 2019, este emisă de Defense Threat Reduction Agency către Black and Veatch Special Projects Corp. Valoarea totală a contractului atribuit este de 11 289 142,00 USD. Comanda conține aproximativ 35 de articole contractuale prevăzute într-o declarație de lucrări (SOW), datată 5 martie 2019, intitulată: "Electronic Integrated Disease Surveillance (EIDSS) and Pathogen Asset Control (PACS) Implementation" (Implementarea sistemului de supraveghere electronică integrată a bolilor (EIDSS) și a controlului activelor patogene (PACS))." Declarația de lucrări, care constă în 24 de pagini, nu a fost furnizată și nici nu a existat o explicație pentru reținere.

Un raport intitulat „Implementarea PACS [Pathogen Asset Control] . Raport de instruire la locul de muncă din faza 3, 28-29.11.2018 precizează în rezumatul său executiv:

  • B&V a finalizat etapa finală a implementării PACS. Situl a fost pus în funcțiune în totalitate în ceea ce privește operațiunile de funcționalitate PACS.
  • În perioada 28-29 noiembrie 2018, în cadrul activităților de implementare a fazei 3, s-au desfășurat activități de instruire la locul de muncă și activități la fața locului pentru utilizatorii PACS.
  • Configurația și personalizarea PACS existente au fost verificate împreună cu Grupul de lucru PACS la fața locului,
  • au fost revizuite activitățile de implementare din Faza 2; au fost discutate și rezolvate aspectele și problemele;
  • Un raport intitulat "Implementarea PACS [Pathogen Asset Control]  Aprilie 3-5, 2019" are rezumatul său executiv și alte părți redactate, citând excepțiile FOIA (b)(4) secrete comerciale, (b)(5) comunicări între agenții sau în interiorul agențiilor și/sau privilegiul avocat-client.
 
 Agenția de reducere a amenințărilor din domeniul apărării a furnizat, de asemenea, un raport din 2018 intitulatPACS [Pathogen Asset Control System] Implementation Plan. Raportul de instruire la locul de muncă din faza 2, 25-27 septembrie 2018". Rezumatul executiv include: „Instruirea la locul de muncă PACS a fost efectuată pentru utilizatori în perioada 25-27 septembrie 2018, în cadrul activităților de implementare din faza 2."

O listă a „Participanților la OJT de la contractantul Black & Veatch include descrieri ale posturilor, dar toate numele au fost redactate prin intermediul excepțiilor privind confidențialitatea personală. Unele dintre aceste descrieri de locuri de muncă includ:

Șef de laborator de virusologie

Departamentul de diagnosticare și control molecular

Cercetător al Laboratorului de cercetare a bolilor porcinelor

cercetător științific al laboratorului de virusologie

Departamentul de boli aviare

Cercetător la Departamentul de boli aviare

Laborator pentru biosecuritate, managementul calității

Inginer al Laboratorului de biosecuritate, managementul calității

Laboratorul de biotehnologie

Cercetător în cadrul Laboratorului de biotehnologie

Șef al laboratorului de bruceloză

Cercetător principal al laboratorului de bruceloză

Șef al Laboratorului de diagnostic și control molecular

Șef al laboratorului de tuberculoză

Cercetător al laboratorului de tuberculoză

Cercetător al laboratorului de virusologie

Raportul conține, de asemenea, o secțiune intitulată „Activități viitoare:"

Utilizatorii PACS [Pathogen Asset Control System] să continue operațiunile de înregistrare, mutare și distrugere a materialelor.

Utilizatorii PACS să reflecte procesul de Subcultură în PACS.

B & V să actualizeze Procedurile standard de operare (SOP) pentru a include procesul operațiunilor de Subcultură.

[Redactat (b)(3)] să efectueze verificarea interfeței PACS și să ofere feedback (dacă este cazul).

Implementarea fazei 3 a fost convenită pentru decembrie 2018.

Un raport privind sistemul de control al activelor patogene din 19-21 decembrie 2018 începe cu un rezumat executiv care precizează următoarele "B & V a finalizat etapa finală a implementării PACS [Pathogen Asset Control System] la Institutul de medicină veterinară experimentală și clinică al Academiei Naționale de Științe Agrare (NAAS) din Ucraina. Situl a fost pus în funcțiune complet în toate operațiunile de funcționalitate PACS".

Într-un raport intitulat „Planul de implementare a PACS.  Are subtitlul „Raportul de instruire la locul de muncă din faza 3, 30 - 31 octombrie 2018 / 14 noiembrie 2018. Rezumatul executiv prevede în parte:

  • B & V a finalizat etapa finală de implementare a PACS. Situl a fost pus în funcțiune în totalitate în toate operațiunile de funcționalitate PACS.
  • În perioada 30-31 octombrie 2018, în cadrul activităților de implementare a fazei 3, s-au desfășurat activități de instruire la locul de muncă și activități la fața locului pentru utilizatorii PACS. "Activitățile" Departamentului de Virologie s-au desfășurat în data de 14 noiembrie.
  • O secțiune a ordinului intitulată „Cerințe contractuale speciale" citează Legea de autorizare a apărării naționale din 2015 și precizează că contractantul „nu se va angaja în activități care implică cheltuieli în Federația Rusă, cum ar fi activitățile de gestionare a proiectului, activitățile de achiziții și de expediere, călătoriile sau cheltuielile directe și indirecte". Cu toate acestea, contractantul poate achiziționa echipamente de origine rusă de la un furnizor rus sau non-rus situat în afara Rusiei.

Înregistrările includ 10 rapoarte intitulate "Report of Transfer of Transfer of U.S. Government Property Ownership." între Defense Threat Agency și [redactat (b)(3)]. Toate proprietățile enumerate în rapoarte sunt redactate, citând excepțiile (b)(3) și (b)(6). Valoarea totală a bunurilor este de 20 293,05 USD.

Ambasada SUA din Ucraina susține că Programul de reducere a amenințărilor biologice al Departamentului american al Apărării are ca scop exclusiv reducerea amenințărilor biologice:

Programul de reducere a amenințărilor biologice al Departamentului american al Apărării colaborează cu țările partenere pentru a contracara amenințarea reprezentată de izbucnirea (deliberată, accidentală sau naturală) a celor mai periculoase boli infecțioase din lume.  Programul își îndeplinește misiunea de reducere a amenințărilor biologice prin dezvoltarea unei culturi de gestionare a riscurilor biologice; parteneriate internaționale de cercetare; și capacitatea partenerilor de a îmbunătăți măsurile de biosecuritate, biosiguranță și biosupraveghere. Prioritățile Programului de reducere a amenințărilor biologice în Ucraina sunt consolidarea și securizarea agenților patogeni și a toxinelor care prezintă motive de îngrijorare în materie de securitate și continuarea asigurării faptului că Ucraina poate detecta și raporta focarele cauzate de agenți patogeni periculoși înainte ca acestea să reprezinte amenințări la adresa securității sau a stabilității.

"Aceste noi documente aruncă lumina necesară asupra implicării SUA în gestionarea și manipularea agenților patogeni în biolaboratoarele ucrainene", a declarat președintele Judicial Watch, Tom Fitton.
 
 
 La 8 martie 2022, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a recunoscut în fața Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA: "Ucraina are instalații de cercetare biologică, pe care, de fapt, suntem acum destul de îngrijorați de faptul că forțele rusești ar putea încerca să preia controlul, așa că lucrăm cu ucrainenii la modul în care pot împiedica ca oricare dintre aceste materiale de cercetare să cadă în mâinile forțelor rusești, în cazul în care acestea se apropie".

La 26 martie 2022, New York Post a relatat că Hunter Biden a ajutat la obținerea de fonduri pentru un contractor american de biolaboratoare din Ucraina.

Potrivit unei pagini web eliminate de pe site-ul Departamentului de Stat:

PACS [Pathogen Asset Control System] a fost instalat pentru prima dată în Ucraina în modul de testare în noiembrie 2009 la Laboratorul Central Interimar de Referință a Patogenilor deosebit de periculoși (ICRL). De atunci, Departamentul sanitar-epidemiologic (SED) al Comandamentului medical al Ministerului ucrainean al Apărării a primit patru laboratoare mobile de la DTRA cu scopul de a consolida sistemul de supraveghere epidemiologică în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.