ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După modelul Monica Macovei& comp., europarlamentarul Dacian Cioloș sabotează  interesele României. Votând în legislativul UE mai mult împotriva țării care l-a trimis acolo. Sau votând amendamente care au afectat interesele României. Potrivit EVZ,  rezoluția privind Pactul ecologic european, cunoscută sub denumirea de Green Deal, a fost votată în ianuarie a acestui an. Înainte de a fi votată, însă, la această rezoluție au fost depuse mai multe amendamente, inclusiv cel privind energia nucleară, unde România avea un interes direct să fie susținut.
 

Amendamentul prevedea că energia nucleară poate juca un rol pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, deoarece nu emite gaze cu efect de seră. Textul amendamentului îndemna Comisia Europeană să ”ia în considerare rolul indispensabil al energiei nucleare ca soluție pentru reducerea emisiiilor de disoxid de carbon atunci când pregătește legislația secundară în cadrul de facilitare a investițiilor sustenabile”.

Propunerea ar fi permis dezvoltarea energiei nucleare în statele membre, inclusiv în România.
Nu a fost să fie, deoarece amendamentul a fost blocat de către parlamentarii Renew Europe, care au votat împotriva dezvoltării proiectelor de energie nucleară.

De notat că o astfel de poziție, în adversitate cu interesele României, vine în contradicție cu postul de prim-ministru pe care îl vizează liderul PLUS după alegerile parlamentare.Poziția liderului Renew Europe și a copreședintelui USR-PLUS vine în contradicție și cu Acordul dintre România și Statele Unite pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. La începutul lunii ocotmbrie, România a parafat Acordul cu SUA în domeniul nuclear, dublat de un memorandum de finanțare a investiției de la Cernavodă.

De menționat, de asemenea, faptul că Franța, cea care potrivit media europene controlează grupul Renew Erurope, dezvoltă ea însăși tehnologie nucleară. Este posibil, deci, ca amendamentul blocat de liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, să fie parte a unui lobby francez. Care, în cazul României, nu a funcționat, scrie EVZ.
 
În 2018, o rezoluție istorică împotriva României, din Parlamentul European, care condamna România, a fost votată cu elan de Monica Macovei, dar și de europarlamentarii Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureșan, Cristian Preda, Theodor Stolojan Mihai Țurcanu, Traian Ungureanu, Adina Vălean.