ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plecarea românilor în Germania, cu sutele, în vreme de pandemie, când ordonanțele militare interzic tot ce se putea interzice,  denumită și ”operațiunea Sparanghelul” a declanșat deja câteva anchete jurnalistice.  Jurnalistul Dan Andronic arată, în Evenimentul Zilei, modul în care întregul șir de ilegalități comise în acest caz a fost premeditat și protejat la nivel înalt. Întebându-se dacă președintele României a fost implicat în acest exod al muncitorilor români, Andronic spune că în negocierea plecării românilor în Germania rolul principal l-a avut șeful de cabinet al Cancelarului, Helge Braun.

„O întreagă avalanșă de comentarii a venit după ce au apărut imaginile de pe aeroportul din Cluj. Majoritatea erau îndreptate împotriva președintelui Klaus Iohannis, tangențial către premierul Ludovic Orban. Erau vizate legăturile strânse dintre Iohannis și Merkel, prezentarea obișnuită fiind ca o subordonare a intereselor românești în fața pretențiilor germane.
Exponentul cel mai de seamă al acestora a fost Gigi Becali, care s-a dezlănțuit la România TV:


„Cum să nu știe cei care ne conduc despre asta? Păi Merkel (n.r. Angela Merkel, cancelarul Germaniei) l-a sunat pe Ludovic Orban și i-a zis «Domule Orban, dă-ne, domne, niște sclavi! Nu avem cu ce să strângem sparanghelul și cartofii». M-ați înțeles? Și Orban a zis «Da, dom’ne!»

Românii culeg în străinătate și ni se vând nouă produsele scump. Bă, dacă sunteți guvernanți…N-am nimic cu Orban, dar e prim ministru. Trebuie să fie bărbat! Apără poporul dacă ești primul ministru. Pe Merkel nu o interesează de tine. Își ia sclavii, speculează și după te aruncă precum o măsea stricată.”
Informațiile pe care le-am obținut conturează însă un cu totul alt tablou al responsabilităților la nivel înalt.

Pe 25 martie, România a suspendat, prin ordonanță militară, toate zborurile către și dinspre Germania și Franța pe o perioadă de 14 zile. Tot la sfârșitul lunii martie, Guvernul german a oprit intrarea lucrătorilor sezonieri.

Numai că de acolo lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade în decurs de câteva săptămâni. Ce s-a modificat? Agricultorii nemți au făcut presiuni asupra guvernului de la Berlin, iar Angela Merkel a înțeles care sunt interesele Germaniei.

Astfel, brusc și dintr-o dată, România devine singura țară din lume care notifică Organizația Europeană pentru Siguranța Navigării Aeriene (Eurocontrol) că permite zborurile charter cu muncitori sezonieri, după cum a relatat jurnalista B1 TV Sorina Matei.

Aceste modificări erau permise încă din data de 4 aprilie prin Ordonanța Militară nr.7.”


Citiți textul integral AICI.