ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dan Pavel, un designer creator al site-ului EsteBine.ro, care a mai fost publicat de ActiveNews și cu o analiză a presei române de azi, după ce a fost cenzurat pe Facebook, scrie acum pe platforma MeWe. Îl preluăm aici, cu mulțumiri.
 
„Bănuiesc că nu trebuie să vă insult inteligența prea tare explicând pe larg de ce nu și-au sabotat rușii conductele Nord Stream. Dacă voiau să taie gazul în Europa tot ce trebuiau să facă era să pună mâna pe telefon și să-l trimită pe muncitorul Sașa să închidă valvele. Cum totul e electronic în ziua de azi, nici măcar nu umbla cu cheia fixă după el. ca-n desenele animate de la Digi24. Răsucea o cheie în panou și apăsa două butoane. Nici Rusia și nici Europa nu aveau motive să saboteze conductele.
 
Costul de construcție al porțiunilor onshore a fost estimat la 6 miliarde de euro, iar porțiunea offshore a costat 8,8 miliarde de euro. E ca și cum ai alege să-ți dai foc la propria mașină ca să-i oprești motorul, în loc să scoți cheile din contact. Entitățile implicate în proiectul Nord Stream AG sunt Gazprom cu 51% din acțiuni, companiile germane E.ON și Wintershall Dea fiecare cu câte 15,5%, compania olandeză Gasunie cu 9% și compania franceză Engie cu 9%. Președintele consiliului de acționari Nord Stream AG este fostul cancelar german Gerhard Schroder. Oricare dintre țările implicate ar fi putut opri gazul de la buton pur și simplu. Atât Rusia la servire, cât și clienții la primire. Trebuie să fii cetățean de onoare al Retardistanului ca să pui botul la știrile conform cărora CIA a avertizat Germania că rușii plănuiesc un sabotaj la propria conductă.

Spre deosebire de presa lui Daffy Duck care ne speria în vară că au oprit rușii gazele ca să ne șantajeze, comunicatele de presă ale Nord Stream AG arată că infrastructura este oprită anual, în jur de zece zile, pentru mentenanță. Acest lucru se întâmplă de obicei în luna iulie sau august, perioadă care nu este aleasă întâmplător. Este cea mai călduroasă perioadă în Europa, cu cel mai mic consum care poate fi acoperit din rezerve locale fără probleme. Cu toate că oprirea de anul acesta a fost zugrăvită ca un șantaj mișelesc, opririle s-au petrecut conform programului în fiecare an de la lansare încoace. Comunicatele Nord Stream AG din toți anii precedenți sunt pe internet. Zic să verificați narativul oficial înainte să faceți apoplexie că vă sabotează rușii temperatura la oala cu varză. Având în vedere că presiunea standard de operare a conductei este 220 de bari (3200 psi) și orice defecțiune poate reprezenta un dezastru financiar sau ecologic, am putea înțelege de ce infrastructura are nevoie de verificări periodice și mentenanță anuală. Aceeași oprire programată pentru mentenanță se petrece periodic la toate conductele din Europa: Opal, Yamal-Europe, Jagal, Stegal, Midal, NEL sau BBL. Nu vă taie Rusia gazul pentru că n-ar mai face miliarde pe zi din el.

Livrarea de combustibil este una din puținele surse de presiune politică și economică pe care le mai are Rusia asupra Europei. Gazul era tot ce-i rămăsese pe lângă livrarea de cereale, petrol, metale, minereuri, materii prime și materiale de construcții. Știți voi... chestiile astea neesențiale care nu contează decât pentru hrănirea și industrializarea planetei și care fac din Rusia o glumă cu pârț de care se râde permanent la televizor. Rușii ar trebui să fie cei mai proști afaceriști din univers ca să-și dinamiteze singuri țevile de gaz, dar aici s-a ajuns. Presa occidentală e captivă într-o disonanță cognitivă în care Rusia este ba o națiune de proști care umblă cu purceaua la subraț pe coridoarele prăbușite ale Kremlinului, ba cel mai periculos dușman al planetei. De obicei în același articol. Putin este în acelaști timp cel mai ridicol imbecil, ramolit și bolnav de cancer, dar tot el este dușmanul principal al democrației - o Satană super-inteligentă care a reușit să-și infiltreze agenții până și la conducerea Statelor Unite. Cred că ăia care scriu benzile desenate pentru Marvel fac și analizele geopolitice pentru Reuters.

Știrea asta cu sabotajul e ca aia cu rușii care au ocupat centrala nucleară de la Zaporojie, după care se bombardau singuri în perimetrul centralei și tot ei cereau în gura mare la ONU o inspecție IAEA ca să oprească bombardamentul. În tot acest timp Zelensky ne avertiza că rușii sunt nebuni și vor să producă un dezastru nuclear bombardând centrala pe care o cuceriseră deja. Trebuie să ai agerimea mintală a unei capre cu diaree ca să crezi știrile astea. Curios cum nimeni nu a comentat raportul IAEA întocmit în urma inspecției centralelor din Ucraina. Poate le-ar mai fi trecut panica imbecililor ăstora care urlă toată ziua numai dezastru atomic și război nuclear. Și raportul ăsta e tot pe internet. Se numește ”Nuclear Safety, Security and Safeguards in Ukraine” - Summary Report by the Director General, 28 April - 5 September 2022. Mă rog... are 52 de pagini numai al doilea raport... Niciun jurnalist nu citește atâtea pagini înainte să scrie alea trei rânduri care sperie pe toată lumea: ”Rușii teroriști nucleari la Zaporojie!!! Atenție vin radiațiile!!! Dezastru în 2022!!!”. Le recomand o clismă cu iod. Nu ajută la radiații, dar decolmatează căcatul din instalația de jurnalism.

Până una alta... rușii au reușit să cucerească și să anexeze prin ”referendum” cam 20% din suprafața Ucrainei, dintr-o țară mai mare decât Franța sau Irakul. Bănuiesc că întrebarea de la referendum a fost: ”Doriți să fiți bombardați încă opt ani de forțe paramilitare înarmate de NATO sau treceți sub dinastia noastră unde o să-l votăm democratic pe Putin încă 63 de mandate? Vă rog să bifați răspunsul care vi se pare corect din căsuțele cu variantele Da sau DA!”. Ca să aveți totuși o perspectivă, rușii au cucerit în șapte luni și anexează un teritoriu cam cât Austria. Au reușit să facă chestia asta în condițiile în care sunt reduși mintal, incompetenți, prost pregătiți, au gioarsele alea de echipamente din anii 50 și se sinucid în masă imediat cum ajung pe front. Sau cel puțin asta susține propaganda vestică și toți generalii români care au văzut luptă doar în bătălia pe ultimii mici de la cantina armatei. Dacă o țin tot la nivelul ăsta de incompetență hilară, rușii riscă să ajungă pe linia Niprului și să închidă jumătate din Ucraina până în vara anului viitor.

Spre deosebire de armata rusă care e populată cu desene animate și condusă de clovni, armata ucraineană a fost sprijinită financiar, logistic și tactic timp de opt ani, de către NATO. Ucrainenii au luptat la sânge pentru fiecare sat și pentru fiecare stradă. Nimeni nu le poate contesta curajul. Tot ce pot contesta este nivelul de competență al NATO - o organizație care a luptat în aproape o sută de conflicte de la înființare, până în ziua de azi, și le-a pierdut pe absolut toate. A pierde toate conflictele și a lăsa toate regiunile un dezastru neguvernabil nu poate fi o coincidență. Ai zice că NATO este o organizație menită să jefuiască resurse și să întrețină conflictul, nu să aducă pacea, dar zic să nu ne dedăm la conspiraționism.

Nu știu la ce ne folosește să ne subestimăm mereu adversarii sau să trăim în acest La-La-Land în care noi suntem cei mai deștepți și cei mai frumoși unicorni, iar ceilalți sunt niște sub-oameni. Bănuiesc că ne ajută să adormim seara în staul, sub dulcile cuvinte ale păstorilor noștri. Aș vrea totuși să punctez o greșeală fundamentală de strategie la compararea acestui conflict cu cel din Irak sau Afganistan. Spre deosebire de Orientul Mijlociu, în conflictul acesta sunt implicate două părți perfect compatibile cultural, istoric și religios. O treime din populația Ucrainei este de etnie rusă, se identifică ca atare sau are cel puțin o rudă apropiată de etnie rusă. Din punct de vedere istoric și cultural, Ucraina este leagănul Rusiei. Tradițiile sunt aceleași, cultura, valorile și folclorul sunt compatibile. A crede că ocupația rusă va fi primită cu aceeași ostilitate cu care a fost primită ocupația americană în Afganistan sau Irak e o mare prostie. Rușii din Sudul și Estul Ucrainei abia așteaptă să scape de măsurile punitive care le-au fost impuse după lovitura de stat de la Kiev. Dacă aș fi mai răutăcios din fire aș spune că, istoric vorbind, Ucraina, Belarusul și Republica Moldova sunt accidente aduse de Stalin și apoi de colapsul URSS. Ucraina are de cedat teritorii Ungariei, Slovaciei, Poloniei, Rusiei și României.

Oricum chestia asta se va termina în lacrimi pentru toată lumea, inclusiv pentru Europa de Vest. Sabotajul conductelor a fost un semnal clar că SUA închide orice cale către normalizarea relațiilor. Sabotajul Nord Stream, blocada din Strâmtorile Daneze, tensiunile din Marea Neagră și scandalul rachetelor din perimetrul Kaliningrad și al insulelor Kuril amplifică un conflict din care toată lumea are de pierdut. Înțeleg de ce era nevoie de sabotaj, dar tot îmi pare rău. America se simte singură și devine din ce în ce mai capricioasă odată cu apusul hegemoniei. Părerea mea este că a pedepsi Europa în continuare este o greșeală care otrăvește toate relațiile istorice. Chiar dacă Europa a greșit și merita pedepsită, mâna grea va aduce la putere o nouă generație de politicieni rebeli care nu se vor conforma indicațiilor de la Washington. Când ai palma grea te dușmănesc copiii și te țin minte, chiar dacă i-ai iubit și le-ai dat să mănânce. Dacă o ținem tot așa, într-un viitor nu foarte îndepărtat, resentimentele justificate pe care le avem noi față de URSS le vor avea vesticii față de SUA.

Mă încearcă un sentiment de profundă tristețe. Vestul se năruie complet inutil, din pricina corupției generalizate și a relativizări tuturor valorilor pe care a fost clădit. În două decenii de globalism și lăcomie neo-liberalistă China a ajuns, de la o glumă proastă, la o economie de șapte ori mai mare decât cea a Regatului Unit. Britanicii au căzut sub India și Brazilia. Se îndreaptă vertiginos către Rusia. Măcar Rusia și India trebuiau trase aproape și primite în club cu brațele deschise, nu aruncate în brațele Chinei. În timp ce noi privim cum colapsează lira sterlină, cum sărăcește Europa de la o zi la alta, cum pun vesticii păturile pe ei și se bat pe lemne, națiunile BRICS se întâlnesc pe la forumuri și se pupă râzând pe gură. În tot acest timp, Sleepy Joe - liderul ”lumii libere” - se rătăcește pe scenă, zbiară la personaje imaginare și ne povestește cum era el camionagiu în capul lui.

Că ne place sau nu să recunoaștem, se simte cum s-au schimbat încetișor polii de putere de pe glob și tot ce ne-a rămas este propaganda asta puerilă pe care o împinge disperată presa din occident. Din nefericire Vestul a pierdut autoritatea de a mai stabili valori după ce s-a vândut pe puțin. Cred că ar trebui să facem o bursă de politicieni, cum e bursa de energie. Să plafonăm șpaga la cea mai mare șpagă din ziua aia. Măcar așa am ști cu cine avem de a face și am putea plănui cu cât să venim la noi în ziua respectivă ca să mai avem Uniune Europeană.”