ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prezent, joi, la Zagreb, la Congresul PPE, unde a fost aleasă noua conducere a formațiunii, premierul Ludovic Orban a rostit un discurs în care s-a lăudat că, prin dărâmarea Cabinetului Dăncilă, liberalii  din România au contribuit la schimbarea majorității în viitoarea Comisie Europeană. Pasajul în care premierul României perorează avântat despre contribuția partidului său la desemnarea unui comisar eurpean care să le asigure celor din PPE majoritatea în Executivul Uniunii Europene a fost prezentat și comentat, vineri seara, de jurnalistul Cornel Nistorescu, într-o emsiune la Antena 3.
 
Orban al României le-a spus celor adunați la Congresul PPE că Adina Vălean reprezintă contribuția „modestă” a României pentru „o foarte bună Comisie”. Cu alte cuvinte, Orban s-a lăudat în fața  popularilor europeni că PNL a dat jos Guvernul Dăncilă pentru a avea cale liberă la propunerea comisarului european și a asigura familiei PPE majoritatea în Comisie.

„Cetățenii UE au votat pentrut PPE și au oferit o victorie a PPE la nivel european. Noi am obținut majoritatea în Parlamentul European, chiar dacă socialiștii au visat, timp de o săptămână, că ar putea da președintele comisiei, chiar dacă nu au câștigat alegerile, în sfârșit, PPE a reușit să impună, cum era și normal, președintele comisiei, dar când am numărat comisarii, am descoperit o situație nedreaptă. PPE nu avea majoritate în comisie, socialiștii aveau 10 comisari, iar PPE nouă comisari .
Și am decis în România, să nu acceptăm acestă situație nedreaptă, fiindcă vrem să oferim PPE și în comsie, așa că am schimbat guvernul socialist cu un guvern PPE, pentru a putea oferi unul comisar PPE, în persoana Adinei Vălean.
Aceasta este contribuția noastră modestă pentru o comisie foarte bună, o comisie care ar trebui să reprezinte dorința unei majorități a cetățenilor europeni, care au votat pentru PPE”, a spus Ludovic Orban.


În editorialul publicat în Cotidianul, Cornel Nistorescu se întreabă dacă  planul PPE de a avea 10 comisari are o legătură cu moțiunea de cenzură și cine a mai pus umărul la această operațiune despre care spune că „miroase a trădare de țară și arată ca o încălcare gravă a Constituției României”.

„Cu alte cuvinte, ce servicii secrete și ce procurori din DNA sau din Parchetul General au racolat parlamentari? Fără nici o îndoială ne aflăm în fața unei probe, a unei mărturisiri șocante făcută de premierul României într-un congres european. Autodenunțul lui Orban poate fi subiect de dezbătut și în Parlamentul European. Un guvern român a fost dat jos pentru un interes politic extern. Este prima mare gravitate!”.