ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Documentele de executare vor fi comunicate doar electronic, începând de mâine, pe ruta Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) - bănci. Concret, noile prevederi privind comunicarea popririlor, spre exemplu, sunt incluse într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial și care se va aplica de mâine, scrie avocat.net.ro.
 
Ordinul Ministerului Finanțelor Publice (MFP) nr. 691/2017 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 383 din 23 mai 2017 și va intra în vigoare în 30 de zile de la apariție, adică azi. 

Concret, comunicarea actelor de executare emise de ANAF către bănci se va face numai online, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță. Asta în condițiile în care, până acum, procedura era una destul de greoaie, iar deciziile de ridicare a popririi pe conturi, spre exemplu, luate ca urmare a achitării debitelor, ajungeau de la Fisc la bancă în mai multe zile.

Printre actele de executare silită se află și popririle bancare, iar modul în care Fiscul îi poate executa silit pe datornici au fost modificate recent.
În același timp, în decembrie 2016, prin publicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2016, a fost stabilit un mecanism rapid de blocare/deblocare a conturilor bancare deținute de contribuabili, astfel încât ridicarea măsurii popririi unui cont să se realizeze în cel mult câteva ore.