ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la București la Palmira sunt în jur de 1500 de kilometri. Având în vedere ce înseamnă acest oraș pentru antichitate, cetatea ar merita un city-break pentru familia dumneavoastră. Dacă ați fi optat însă ieri pentru  călătorie, probabil că plimbările pe străzile din Palmira ar fi fost ușor inconfortabile.

Orașul considerat pe bună dreptate perla deșertului sirian a fost ocupat de gruparea ISIS săptămâna trecută. Și este cu atât mai trist cu cât acest dezastru cultural și umanitar s-a produs cu aportul unui stat ce dorește să intre în Comunitatea Europeană.

Ieri mai multe mii de persoane au demonstrate la Serinyol, în nordul Turciei, împotriva implicării statului turc în războiul din Siria prin nesecurizarea acestei granițe.

La Ankara liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu a acuzat actualul guvern turc de livrarea de arme către teroriștii islamiști din Siria. Șeful Partidului Popular Republican a declarat pentru ziarul ”Hurryet” că mai multe camioane încărcate cu armament au fost filmate la granița cu Siria. Conform YahooNews acesta a acuzat guvernul Erdogan că a furnizat împreună cu Qatar arme jihadiștilor care au luptat în regiunea siriană Idlib împotriva armatei siriene a președintelui Bashar al-Assad și că pregătește în scop electoral o intervenție în Siria.

Erdogan a replicat că aceste transporturi sunt ilegale iar vinovații merită a fi pedepsiți. Pe de altă parte însă peste 30 de jandarmi și procurori implicați în interceptarea unor camioane cu piese de rachetă, muniții și mortiere, însoțite de agenți MIT (Agenția turcă de Informații), au fost puși sub acuzația de dezvăluiri de secrete de stat, defăimare și încercarea de a răsturna guvernul, potrivit unui document al tribunalului din Istanbul din aprilie 2015.

În momentul de față există practic două Sirii. Avem Siria de sud unde s-a refugiat majoritatea populației, cu guvernul la Damasc, și Siria de nord ocupată de Statul Islamic și de milițiile jihadiste.

În aceste condiții eu cred că pacea din Siria depinde de fapt de securizarea graniței dintre Turcia și Siria. Granița de nord a Siriei cu Turcia măsoară în jur de 800 de kilometri. Dacă îngrijorările ONU sunt reale, în momentul de față pacea ar fi fezabilă dacă zona conflictului nu ar mai fi alimentată cu arme, în deșertul sirian nu se produc rachete și mortiere.