ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, renunță să mai depună mărturie în fața comisiei speciale a Parlamentului European ,de teamă că ar putea fi chestionat cu privire la contractele de vaccinuri COVID, relatează Politico.

Șeful gigantului farmaceutic american, cel mai mare furnizor de vaccinuri COVID-19 pentru UE, urma să se prezinte în fața comisiei pe 10 octombrie. Comisia se întâlnește cu oficiali cheie implicați în procesul de achiziție de vaccinuri al UE pentru a trage concluzii despre cum să răspundă la viitoarele pandemii. Alți directori din domeniul farmaceutic s-au adresat comisiei, inclusiv directorul general al Moderna și înalți funcționari de la AstraZeneca și Sanofi.

Președinta comisiei, europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt, a declarat pentru POLITICO că "regretă profund" decizia luată de Pfizer.

După o vizită la sediul BioNTech săptămâna trecută, Van Brempt spusese într-o declarație scrisă că așteaptă cu nerăbdare să discute "cu alți directori generali", inclusiv cu "domnul Albert Bourla, directorul general al Pfizer" pe 10 octombrie.

Raportul, realizat de Curtea de Conturi Europeană, a constatat că von der Leyen a fost direct implicată în negocierile preliminare pentru cel mai mare contract de vaccinare din UE, pentru până la 1,8 miliarde de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, care a fost încheiat în mai 2021. Aceasta a fost o abatere de la procedura de negociere urmată în cazul altor contracte, în care o echipă comună de negociere formată din funcționari ai Comisiei și ai țărilor membre a purtat discuții consultative.

De asemenea, organismul de supraveghere al UE a remarcat că Comisia a refuzat să furnizeze înregistrări ale discuțiilor cu Pfizer, fie sub formă de procese-verbale, nume de experți consultați, termeni conveniți sau alte dovezi.