ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, împreună cu Sophie Karmasin, omologul său de la Ministerul Muncii, au elaborat un proiect de lege prin care să fie tăiate, începând cu 1 ianuarie 2018, alocațiile cetățenilor UE care lucrează în această țară, dar și-au lăsat acasă familiile sau copiii, informează ziare.com.

Este vorba în special despre cetățenii români, dar și unguri, slovaci și polonezi, cărora statul austriac le-a plătit, în 2015, 249 de millioane de euro pentru aceste alocații.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe consideră inițiativa un act grav de discriminare împotriva cetățenilor români din Austria și a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care spune că așteaptă „un răspuns ferm din partea guvernului României la o măgărie fără margini care li se pregătește, de la 1 ianuarie 2018, românilor”.

„Am citit adineauri despre cum controversatul ministru de externe al Austriei, dornic de imagine facilă la orice pas, alături de ministrul muncii din această țară doresc sa taie plata alocațiilor spre copiii cetățenilor români din Austria. Acest fapt ar reprezenta un act grav de discriminare împotriva cetățenilor români din Austria, cetățeni europeni cu drepturi depline și contribuabili la bugetul public gestionat de guvernul de la Viena. Nu mă miră necunoașterea prevederilor europene general valabile de către Sebastian Kurz, dar ceea ce aștept este un răspuns ferm din partea guvernului României la o măgărie fără margini care li se pregătește, de la 1 ianuarie 2018, românilor care trăiesc și muncesc în mod onest în Austria. Trebuie să menționăm și faptul că statul austriac, ex-satelic sovietic înainte de prăbuțirea cortinei de fier, este cel mai mare profitor financiar al tranziției economice a României, companii private dar și publice din statul cu capitala la Viena fiind implicate în câteva dintre cele mai dezavantajoase contracte semnate de statul român”, a scris deputatul.

Sebastian Kurz anunța în 2015 că dorește o reforma a sistemelor sociale în Uniunea Europeană, fiind nemulțumit de faptul că statul austriac plătețte o alocație de 160 de euro pentru copilul unui roman care lucreaza în Austria.

„Am luat act cu surprindere și dezamăgire de mesajul exprimat de către ministrul de Externe austriac, cu privire la alocațiile acordate copiilor români. Măsurile despre care vorbește ministrul Sebastian Kurz, și care sper să fie doar un gând nefericit, sunt contrare principiilor fundamentale ale UE - principiul antidiscriminare și a celui privind liberă circulație a persoanelor”, spunea, într-un comunicat, Ministrul Muncii de la acea vreme, Rovana Plumb.