ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Continuă să se adune dovezi privind impactul grav asupra sănătății și mediului în urma deraierii și exploziei unui tren care transporta substanțe chimice toxice în East Palestine, Ohio, la începutul acestei luni, ceea ce ridică îngrijorări pentru locuitorii din zonă, relatează The Defender.

În ciuda faptului că au fost publicate mai multe detalii despre contaminarea aerului și a apei în urma accidentului, agențiile de reglementare, cum ar fi Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), au continuat să afirme că locuitorii se pot întoarce în siguranță în casele lor după ce au fost inițial evacuați. Însă au fost avertizați să nu bea apa.

EPA a declarat luni seară că "nu a detectat încă niciun nivel îngrijorător de toxine în calitatea aerului care să poată fi atribuit accidentului", a relatat ABC News. Agenția continuă să examineze casele individuale aflate în imediata apropiere a locului accidentului.

"Cred că este greu de crezut, când te uiți la acele imagini uimitoare de la acea ardere care a avut loc la începutul săptămânii trecute, că ar putea exista un mediu sigur pentru ca oamenii să se întoarcă în casele lor", a declarat șeful biroului NewsNation din Washington, Mike Viqueira, pentru Briahna Joy Gray și Robby Soave, într-un episod recent al emisiunii "Rising" de la The Hill.

În timp ce legislatorii de la Washington și mass-media mainstream au reacționat lent la dezastru, grupurile de protecție a mediului, lucrătorii feroviari și locuitorii locali au semnalat interesele corporatiste care profită de pe urma unor dezastre ca acesta.

Ross Grooters, membru al Railroad Workers United și membru al consiliului municipal pentru Pleasant Hill din Iowa, a scris pe Twitter: "Este timpul să ne luăm înapoi sistemul feroviar de la profitorii lacomi":

Ce s-a întâmplat?

În noaptea de 3 februarie, 50 de vagoane ale unui tren de marfă au deraiat și au izbucnit în flăcări de 30 de metri în East Palestine, Ohio, un orășel de aproximativ 4.700 de locuitori situat la aproximativ 80 de kilometri nord-vest de Pittsburgh.

Anchetatorii au declarat că o osie ruptă a cauzat ieșirea vagoanelor de pe șine.

Douăzeci dintre vagoane, operate de Norfolk Southern, transportau substanțe chimice toxice și materiale combustibile, inclusiv clorură de vinil cancerigenă, care au declanșat o minge de foc și un nor de fum negru și gros deasupra orașului atunci când trenul s-a prăbușit.

Locuitorii de pe ambele părți ale graniței dintre Ohio și Pennsylvania au primit ordin de evacuare, în timp ce guvernatorul statului Ohio, Mike DeWine, a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă explozie. Oficialii au efectuat o "eliberare controlată" de substanțe chimice toxice pentru a neutraliza încărcătura în flăcări din interiorul unora dintre vagoanele trenului.

Oficialii locali și de stat le-au spus locuitorilor că se pot întoarce în casele lor pe 8 februarie, având în vedere că: "Probele de calitate a aerului din zona epavei și din cartierele rezidențiale din apropiere au indicat în mod constant citiri la puncte sub nivelurile de screening de siguranță pentru contaminanți îngrijorători", potrivit unui comunicat de presă al guvernatorului statului Pennsylvania, Josh Shapiro.

De când s-au întors în casele lor, unii locuitori s-au plâns că se simt rău. Alții au raportat moartea animalelor sălbatice și a animalelor de companie. Locuitorii care locuiesc la o distanță de până la 16 km au găsit găini moarte în curțile lor. Locuitorii au raportat, de asemenea, un miros puternic și persistent de substanțe chimice în zonă. Departamentul de Resurse Naturale din Ohio a raportat că cel puțin 3.500 de pești au murit pe o rază de 7,5 mile de la locul accidentului.

Apoi, vineri, EPA a trimis o scrisoare către Norfolk Southern Railway Co. citând alte substanțe chimice periculoase despre care "fie se știe că au fost și continuă să fie eliberate în aer, în solurile de suprafață și în apele de suprafață".

Substanțele chimice au fost găsite prin prelevarea de probe de apă în râul Ohio - care furnizează apă potabilă pentru peste cinci milioane de persoane - în canalele de scurgere a apelor pluviale și în sol.

Printre substanțele chimice se numără acrilatul de etilhexil, un iritant pentru ochi, piele și căile respiratorii, care este toxic pentru viața acvatică; eterul monobutilic de etilenglicol, un carcinogen care poate fi absorbit prin piele și poate provoca leziuni hepatice și renale; acrilatul de butil, o substanță chimică extrem de inflamabilă care poate arde pielea și ochii și poate provoca leziuni pulmonare permanente; și izobutilena, un compus extrem de inflamabil care poate irita ochii, nasul și gâtul și poate provoca comă sau moartea la niveluri ridicate de expunere, a relatat Environmental Health News.

Marți, la 11 zile de la accident, oficialii le-au spus locuitorilor să folosească apă îmbuteliată până când testele vor putea confirma dacă rezervele locale de apă pot fi consumate în siguranță, deoarece EPA din Ohio a confirmat prezența unor substanțe chimice, inclusiv acrilatul de butil, în bazinul râului Ohio, care ar putea afecta până la 25 de milioane de persoane.

Șefa EPA din Ohio, Tiffani Kavalec, a raportat marți că o coloană de substanțe chimice se deplasează în josul râului Ohio spre Virginia de Vest.

Unii locuitori îngrijorați de efectele asupra sănătății au intentat un proces împotriva Norfolk Southern, a relatat NPR.

"Accidentul feroviar incendiar din East Palestine este doar ultima dintr-o serie de tragedii care ar putea fi prevenite", a declarat într-o declarație directorul Food & Water Watch Pennsylvania, Megan McDonough.

Food & Water Watch Pennsylvania este una dintre mai multe organizații și analiști care indică puterea pe care industriile chimice și de transport o dețin asupra politicilor guvernamentale ca fiind cauza principală a accidentului și solicită schimbarea politicilor.

Rail Workers United, o alianță intersindicală a lucrătorilor feroviari, a susținut săptămâna trecută că accidentul "a fost o consecință previzibilă a deciziilor politice susținute de Wall Street care au golit forța de muncă a industriei, au împins angajații rămași până la epuizare cronică și au sacrificat siguranța în favoarea profiturilor", a relatat Common Dreams.
 
Ce este și mai ciudat însă, este faptul că Netflix a lansat în 2022 un film numit "White Noise" despre un accident feroviar într-un oraș adormit din Ohio și despre cum o explozie chimică a forțat oamenii să
evacueze zona.
 
VIDEO: