ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Direcția de Cultură din Satu Mare susține că monumentul poetului maghiar Kolcsey Ferenc, inaugurat în Carei la începutul lunii aprilie de președinta Ungariei Katalin Novak și vicepremierul Kelemen Hunor, a fost ilegal construit, relatează Libertatea.

„Ne-am deplasat la fața locului unde am constatat că obiectivul „Statuia poetului și politicianului Kolcsey Ferenc” nu este conformă cu avizul emis de ministerul Culturii. Primăria Carei, beneficiarul documentației, nu a eliminat soclurile de piatră de sub cele două elemente (statuie și coloană).

 Statuia poetului și politicianului Kolcsey Ferenc, amplasată conține inscripții. În cuprinsul documentației nu este prevăzută/tratată nici o inscripție”, arată Direcția de Cultură din Satu Mare în același răspuns. Inscripția care nu era prevăzută, dar care a apărut este în limba maghiară. Din cauza celor constatate, Primăria Carei a fost sancționată cu o amendă de 10.000 de lei. Sancțiunea a fost primită cu o zi înainte de inaugurare, pe 11 aprilie. „Am dispus sancțiune complementară: desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială”, precizează documentul Direcției de Cultură.

Scandal pe o inscripție în maghiară din Carei. Ministerul Culturii cere demolarea statuii unui poet maghiar, inaugurată de președinta Ungariei și Kelemen Hunor

 (Una dintre inscripțiile de pe coloană) 

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a declarat pentru Libertatea că a fost informat despre sancțiunea impusă Primăriei Carei și a subliniat că este „o decizie conform legislației în vigoare”.

Inscripția strecurată ilegal pe coloană este o strofă din imnul Ungariei, iar coloana frântă este simbol al statului maghiar ciuntit după Trianon. Ea simbolizează ruperea Ungariei Mari, adică susține secesiunea României, a explicat Buletin de Carei.