ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Suntem vreo 20 de jurnaliști. Dominăm numeric jandarmii, postați în fața Ambasadei Rusiei și de cealaltă parte a bulevardului Kiseleff. Din cauza stativelor de la camerele de filmat, de la depărtare părem o mulțime. Mulțimea aceea indignată pe facebook de filmulețul postat de Ambasada Rusiei. Războinicii tastaturii sunt însă invizibili pe stradă. Bulevardul e plin cu mașini, iar șoferii așteaptă stoici la semafor, pe același drum al rutinei casă-job-facturi. 

Ambasada Rusiei a anunțat ieri, pe paginile sale oficiale, că a donat 100 de euro pentru campania de recuperare a sculpturii „Cumințenia Pământului”. Să fie primiți, românii nu se supără din asta, deși în mesajul campaniei de susținere a subscripției naționale se spune „Brâncuși e al meu, așa cum și țara asta e a ta”. Or pofti și rușii, n-ar fi prima oară...

Ȋnsă donația de 100 de euro ar fi fost apreciată sau trecută cu vederea, dacă n-ar fi avut cu ea, pe post de carte de vizită, și un filmuleț în care rușii ne povestesc cât bine au făcut ei României, de-a lungul istoriei. 

Jurnalistul Tiberiu Lovin a promovat aseară pe facebook acțiunea de protest „Donează un cent pentru Rusia”. „Ambasadorul Rusiei a anunțat cu mândrie că a donat 100 de euro pentru Cumințenia Pământului. Considerăm că suntem jigniți, așa că vă invit să returnăm bacșisul în monede cât mai mici. Un cent ar fi suficient, dacă ne-am aduna suficienți. Oricum, ar fi bine să nu rămânem datori, așa cum sunt rușii față de noi cu niște zeci de tone de aur, dacă ne oprim doar aici”, se spunea în prezentarea evenimentului. 105 persoane au anunțat că participă, iar 303 s-au arătat interesați de eveniment. 

Azi, la ora 17:00, în fața Ambasadei Rusiei erau doar Tiberiu Lovin și câțiva oameni. Printre ei, și Marius Bostan, fost ministru în Guvernul Cioloș. Și noi, cam două duzini de jurnaliști, gata să surprindem din toate unghiurile revolta poporului român. Ca și când noi am fi fost veniți în țară pe tancuri, precum alții... 

S-au strâns în total vreo 15 euro. Și, când credeam că asta a fost totul, prin mulțimea de jurnaliști a apărut un domn îmbrăcat în parpalac, căutând organizatorii. Ca să-i invite înăuntru, la discuții. Coincidență sau nu, la acea oră Ministerul Afacerilor de Externe dăduse deja comunicatul de presă în care critica filmulețul Ambasadei Rusiei, ce  „promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale”. 

Mesagerul era atașatul de presă al ambasadei. N-a dorit să răspundă la întrebările noastre, voia doar „o discuție cu organizatorii”. Tiberiu Lovin a fost invitat în ambasadă, unde a intrat fără a fi legitimat (s-au ocupat de asta doi polițiști de la Secția 2, când televiziunile nu mai erau în preajmă). Discuția lui cu atașatul de presă al ambasadei Rusiei a durat cica 10 minute.  

„I-am explicat că acel clip care însoțește donația este o jignire”, a declarat Tiberiu Lovin pentru ActiveNews. „El a spus că nu i-a trecut prin cap să facă așa ceva, nici lui, nici colegilor lui, pentru că banii au fost donați de angajații ambasadei, nu au fost dintr-un fond al ambasadei. Ei au strâns banii, pe principiul „să fie bine, ca să nu fie rău”. Au vrut, mi-a zis atașatul, să dea o mână de ajutor și să reluăm relațiile bune între cele două țări. Discuția noastră a fost cordială, iar el mi-a spus că nu poate da o declarație de presă pentru că nu este vorbitor nativ de limba română și s-ar putea să comită vreo greșeală, dar și pentru că ar avea nevoie de o aprobare din partea ambasadorului. Dar, a spus el, vor posta un comunicat, mâine, pe pagina lor de facebook. Iar banii pe care i-am dat și pe care i-au acceptat vor fi donați pentru Cumințenia Pământului, și factura va fi pusă tot pe facebook. Am vrut să vorbesc cu atașatul de presă și despre clip și chestiuni legate de istorie, dar a spus că o astfel de discuție ne-ar lua câteva ore și n-ar fi bine..., pentru că afară așteptau ziariștii.”

Tiberiu Lovin ne-a mai declarat și că a lăsat un mesaj pentru ambasadorul Rusiei, prin care i-a transmis că românii așteaptă scuzele de rigoare pentru acel clip video.

Vom vedea mâine ce a înțeles Ambasada Rusiei din această adunare generală a presei în fața instituției lor. Noi, jurnaliști români, am înțeles doar că azi era nevoie să fim acolo.