ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sorana și Jonny Rotundu, doi părinți români stabiliți în Danemarca au fost arestați după ce și-au dus copilul la spital. Cei doi au împreună un băiețel care, spre surprinderea tuturor, a fost diagnosticat cu hemoragie craniană. După ce au dus bebelușul la spital,  medicii au anunțat poliția, conform unui regulament danez, și de îndată părinții au fost reținuți, relatează publicația 3dots, potrivit mărturiilor rudelor familiei Rotundu.

Cei doi sunt ținuți în arest în orașe diferite.

Iată relatările rudelor:

„Buna ziua. Va scriu sa va semnalez situatia surorii mele, Sorana Rotundu, care în acest moment este arestată împreună cu soțul ei, Ionuț Rotundu în penitenciare diferite iar copilul în vârstă de aproape o lună a fost luat de către autoritatea Kommuner fără nicio explicație și refuzând a oferi orice informație familiei despre starea de sănătate a copilului sau locația acestuia. 

Ei locuiau în orașul danez Sander Omme, împreună cu Mathias, copilul lor nou-născut. 

La câteva zile după naștere, bebelușul a început să plângă mult și nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moașei în mai multe rânduri de la care au primit răspunsul că poate fi de la colici sau că așa mai plâng bebelușii. 
 
După apeluri repetate la ambulanță, Mathias a ajuns la spital. Am înțeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală dar nu ne-a fost adus la cunoștință nimic legat despre acest fapt nici de la medici și nici documente care să ateste acest lucru. De atunci nu mai știm nimic de Mathias. 

Când spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigații medicale, RMN, declarații medici sau orice fel de probă în acest sens. Explicațiile pe scurt și răspunsul primit au fost că: "Sunt date confidențiale!”. Noi reprezentăm familia unui copil nou născut și nu concepem faptul să nu știm absolut nimic despre el. Nici unde se află, nici care este starea lui de sănătate sau dacă a fost predat către o familie în plasament.

Va rugam sa ne sustineti in rugaciune si daca aveti vreo informatie utila care ne-ar fi de folos: un avocat danez specializat pe probleme de Protectie a copilului sau orice oficialitate de aici care s-ar putea implica sa rezolvam situatia!”, a scris Beni Ciubotaru, fratele Soranei, pe facebook.

Alți apropiați ai familie Rotundu au scris

Mathias, băiețelul lui Ionuț și Soranei Rotundu a suferit o hemoragie craniană și a fost transferat din Esbjerg,la spitalul din Odense, deoarece starea lui era critica și acolo sunt specialiști în domeniu. Intre timp, lucrurile au luat o altă intorsatura, in urma scanning-ului. Medicii au sunat politia, iar Jonny si Sorana au fost reținuți pentru  investigatii timp de 4 săptămâni,până se stabileste daca copilul s-a nascut cu ceva probleme sau s-a intamplat ceva pe parcurs. Noi știm ca ei sunt nevinovați și îl iubesc pe Mati necondiționat și suspectăm că a fost o problema de la naștere (travaliul Soranei a durat 2 zile) care s-a înrăutățit în ultimile zile. 

Vă rugăm să ne unim in rugaciune si post, ca Dumnezeu sa-i întărească și să aducă biruința! Numele Lui să fie cunoscut și înălțat prin toată această situație!”

Fostul ministru de externe, Titus Corlățean, a intervenit în sprijinul familiei:

"Am cerut MAE să demareze rapid procedurile de sprijin și asistență pentru că vorbim de cetățeni exclusiv români.

Situația așa cum o știu în clipa de față ascunde o dramă, nu doar cea pe care o putem percepe imediat, faptul că vorbim de un copilaș de o lună cu o boală, cu părinții care au fost arestați cu suspiciuni de anumite tratamente incorecte.

În realitate, s-ar putea, și aici numai medicii și sper să fie o evaluare imparțială a medicilor danezi, ar trebui să fie o chestiune care să confirme ceea ce se cam bănuiește în clipa de față: faptul că există de fapt un malpraxis în sistemul medical danez care a asistat mama care urma să nască.

Vorbim de faptul că mama a avut un travaliu foarte dificil, ea a fost internată în spital și a fost trimisă acasă, deși depășise termenul de naștere.(...)

Mama s-a chinuit, a avut un travaliu serios, iar abia după două zile nașterea a fost foarte dificilă, pe cale naturală. Ulterior s-a descoperit că acest copilaș avea hemoragie internă la nivelul craniului și că acest copil ar fi fost zguduit de părinți.

Dacă nu au dat curs solicitărilor mamei după naștere care a tot semnalat că ”vedeți că bebelușul plânge, sunt probleme!”, iar ei au spus că ”nu, că așa sunt copiii că au colici”. 

Nu sunt cadru medical, dar nu poate fi exclusă o traumă prin naștere. Asta trebuie să stabilească medicii!”

"Danezii nu și-au pus problema de malpraxis, dar am discutat foarte amănunțit cu oficialii, pentru că noi avem un istoric foarte puțin plăcut în ultimii ani de cazuri de familii de români despărțite de copiii lor.

Cei doi sunt oameni care s-au încadrat bine în societatea daneză. Tatăl are un loc de muncă stabil, mama avea grijă de copilaș. Sunt oameni care nu au ridicat niciun fel de probleme.

Vă spun o chestiune extrem de privată, sper să nu se supere familia. Această familie a mai pierdut un copil anterior și și-au dorit foarte mult un copil pe care l-au obținut.

Dacă cineva își imaginează că într-o astfel de situație pot fi părinți care să brutalizeze ceva ce consideră a fi un dar de la Dumnezeu, cred că se înșală profund.

În clipa de față e o anchetă cu privire la ce ar fi făcut sau n-ar fi făcut părinții și se discută prin intermediul polițistului de caz. Ambasada noastră ține legătura cu polițistul respectiv. 

Eu sper ca de data aceasta să ne mișcăm ca stat mult mai serios”, a mai spus Titus Corlățean, potrivit sursei citate.