ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Folksingerul Victor Socaciu, fost membru al Cenaclului „Flacăra” și fost deputat PSD, a murit luni, 27 decembrie 2021, la vârsta de 68 de ani, după ce a stat o lună de zile în spital. El suferea de mai multe boli, printre care diabet, complicații în urma unui transplant de rinichi ș.a. În luna aprilie a petrecut 3 săptămâni în spital după ce a contractat noul coronavirus, iar asta deși era vaccinat anti-Covid. Pe 27 august se plângea de probleme de sănătate și își anula participarea la Brașov Folk Fest, care s-a desfășurat a doua zi.
 
„Victor își făcuse prima doză de vaccin, pentru că are probleme cu diabetul și cu efectele acelui transplant de rinichi”, a spus, în exclusivitate pentru impact.ro, Ducu Bertzi, potrivit unui articol din 16 aprilie publicat de PlayTech.ro.

La finalul lunii martie, Victor Socaciu a participat la festivalul Folk „Om Bun”, a cărui a 30-a ediție a avut loc, în mare parte, online. Ultima sa apariție pe scenă a fost la Centrul Cultural din Deva pe 7 noiembrie.

Victor Socaciu, muzician, compozitor, realizator și producător de emisiuni de televiziune, unul dintre marile nume ale muzicii folk românești, s-a născut la 14 ianuarie 1953, la Brașov. A fost căsătorit cu Cornelia Pavlovici și Marina Almășan, potrivit Observator News

Anunțul morții sale a fost făcut de fosta soție, Marina Almășan, și de fiica lui, Ana-Maria Socaciu. Cauza decesului nu este deocamdată specificată.

„O inimă mare a încetat să mai bată. 
Un suflet nobil s-a ridicat la cer.
Anunțăm cu nemărginită durere stingerea din viață a celui care a fost soț, tată, bunic, un artist de geniu și un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu.
Dumnezeu să-l primească în Împărația Sa alături de cei drepți!
Victor Socaciu”, a scris fiica lui, Ana-Maria Socaciu, pe Facebook

Și prima soție a artistului a deplâns moartea tatălui fiului ei, Victor:

„Îi sunt alături fiului meu, Victor, într-un moment greu al vieții sale. 
Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare , la venirea pe lume. 
Îi vor și NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au prețuit muzica. 
Drum lin , spre stele, Victor Socaciu, unde îți doresc să-ți găsești pacea și  liniștea. 
Fiul nostru, Victor Socaciu , va continua să-ți poarte numele. Și, dacă aici, pe pământ, te-au îndepărtat de el, poate de acolo, de sus, îi vei veghea mersul prin viață, alături de mine, de aici , de pe pământ…
Îți mulțumesc pentru cântecul pe care, candva, într-o altă viață, mi l-ai dăruit : 
https://youtu.be/QPsBdsMtz7Q”, a scris Marina Almășan pe Facebook. VIDEO:

 
Victor Socaciu a primit în 2002 Premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cântecului românesc, oferit de Ministerul Culturii. El a fost distins și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”, pe 10 decembrie 2004, din partea fostului președinte Ion Iliescu.