ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Orice mamă știe cât de importantă este alăptarea pentru un copil nou-născut, iar importanța laptelui de mamă este cu atât mai mare în cazul copiilor bolnavi sau născuți prematur. Nu toate mamele pot alăpta însă, iar aici intervine rolul băncilor de lapte. Cu sutele în Europa, astfel de bănci nu au existat până acum în România. Prima astfel de bancă va fi deschisă la Spitalul Marie Curie din București, anunță libertatea.ro.

Prima bancă de lapte matern din România va funcționa, în curând, în Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți (TINN) a Spitalului de copii Marie Curie din Capitală. Primii beneficiari ai laptelui colectat de bancă vor fi copiii născuți înainte de termen sau cei care suferă de boli grave.
 
Într-o aripă nouă a Spitalului de Copii „Marie Curie” din București, constuită cu fonduri strânse din donații, două săli de conferință au fost sacrificate pentru a face loc primei bănci de lapte matern din România. Tot din bani strânși de la firme sau persoane fizice s-au cumpărat aparate și frigidere performante pentru a dota banca unde orice mămică își va putea duce surplusul de lapte pentru a ajuta copii a căror viață depinde de acest produs miraculos.
 
Cam jumătate dintre nou-născuții internați la Terapie Intensivă în Spitalul „Marie Curie” nu pot primi lapte de la mama lor. Laptele matern i-ar ajuta să crească mai repede, să faca față mai bine unei operații sau infecții, să simtă mai puțin durerea.

Studiile arată că în România doar 12,6% din proaspetele mamici reușesc să-și alăpteze copiii. Unele renunță din cauza lipsei de informare, pe altele problemele de sănătate le împiedică să o facă.
 
La nivel mondial, liderul este Brazilia cu peste 350 de banci de lapte și peste 117 centre de coletare de lapte matern. „Datorită acestei politici a scăzut incredibil de mult rata mortalității infantile, iar unele dintre punctele cheie au fost bancile de lapte.  
În Europa, există multe astfel de bănci în Franța și Italia, cu peste 30 de banci de lapte matern fiecare și cu o legislație bine pusă la punct, care explică foarte clar ce trebui sa aibă o bancă. În rest, doar ghiduri de funcționare, fiecare țară a adaptat la contextul legal propriu”, a explicat consultantul în lactație Eugenia Dobrescu.