ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Melodia trupei Taxi, "Despre smerenie",  a dus la o creștere a numărului donațiilor pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Așa susține  Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR,  care a explicat că melodia-manifest a avut efectul contrar decât cel sperat de promotorii mesajului ”Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici”.

Purtătorul de cuvânt al BOR a afirmat la Digi24 că au crescut donațiile pentru construirea Catedralei după difuzarea în spațiul public a melodiei-manifest, oamenii fiind revoltați de mesajul piesei. Mesajul cântecului trupei Taxi este țintit asupra unui proiect, dar nu sunt cunoscute utilitățile constuirii Catedralei Neamului, a spus Bănescu.

„A polarizat idei cum nimeni nu s-ar fi așteptat. S-a creat o fășie între susținătorii proiectului și cei care de curând nu apreciau acest proiect. Personal cred că respingerea unui asemenea proiect se datorează unei insuficiente cunoașteri, e un reflex să respingi ceva ce nu cunoști. Patriarhia inclusiv trebuie să-l facă mai bine cunoscut. (...)

Nu sunt cunoscute utilitățile unui asemenea proiect. E o necesitate liturgică - actuala biserică a catedralei de pe Dealul Mitropoliei, este neîncăpătoare. Este o necesitate de ordin public, în această viitoare Catedrală sunt prevăzute lucruri importante - muzeu al creștinismului, parc de șase mii de ha, crește numărul zonelor verzi...

Nu putem vorbi de preferințe divine, dar o catedrală națională nu poate fi construită nici din lemn și nici mică. (...) Cultura dialogului e absolut necesară. Eu m-am gândit să vorbim cu cei din trupa Taxi, dar n-am făcut-o încă, dar ar fi oportună o întâlnire cu acești oameni, cred în ideea unei intâlniri cu cei care s-au implicat la modul sincer într-un asemenea videoclip.

Nu s-a reacționat considerând că un comunicat oficial de presă ar fi fost disproporționat. Mă gândesc la asta și sper să reușesc să fac o astfel de întâlnire. Sper să fac o asemenea întâlnire, ar fi bine, dacă ar fi acolo, să vadă catedrala și să-și reconsidere opțiunea. (...) În ultimele zile au crescut foarte mult donațiile oferite de site - 15 mii de lei pe zi. Au crescut donațiile pentru proiect în urma difuzării acestui clip",  a declarat purtătorul de cuvânt al BOR.