ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud cercetează penal o bătrână de 83 de ani din Măgura Ilvei, din județul Bistrița- Năsăud, care a refuzat internarea, după ce a fost testată pozitiv cu coronavirus, bătrâna fiind asimptomatică, anunță Bistrițeanul.

Potrivit sursei citate, bătrâna este cercetată penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

„La data de 08.05.2020 M. R. în vârstă de 83 de ani, domiciliată în Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud a fost depistată pozitiv cu Covid-19, iar cu ocazia sosirii echipajului de ambulanță la domiciliul acesteia, a refuzat să fie transportată la Spitalul de Boli Infecțioase Bistrița, în vederea internării, existând riscul de răspândire a bolii”, se arată într-un comunicat remis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud.
 
Șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, Anca Andrițoiu, a declarat luni, pentru Agerpres, că va fi nevoie de o hotărâre judecătorească prin care autoritățile să o poată transporta forțat la spital pe femeia de 83 de ani, scrie și Hotnews.

O femeie de 83 de ani din Bistrița, testată pozitiv cu coronavirus, refuză internarea / Șefa DSP: Nu putem să o obligăm, s-a apelat la Poliție
"Nu s-a schimbat nimic în protocol, dar nu putem să o obligăm și s-a apelat la Poliție și o să îi facă dosar penal. Medicul de familie este în legătură cu ea. Nu e simptomatică, dar eu sper ca o hotărâre judecătorească să ne ajute și să o putem duce (la spital - n.r.), pentru că nu se poate să stea. Spitalul nu poate să elibereze tratament la domiciliu. Poliția va face toate demersurile. (...) E primul caz în care ne confruntăm în sensul acesta, dar nici nu o putem lua cu forța. Fără o hotărâre judecătorească nu o să putem face nimic", a declarat directorul DSP pentru Agerpres.

 Anca Andrițoiu spune că, deși femeia nu prezintă simptome de Covid-19, este nevoie ca aceasta să fie monitorizată în spital, ținând cont de vârstă și de comorbidități.
”Nu e în regulă, trebuie să o ducem la spital. Sigur, dacă nu are simptome de Covid, nu se face nu știu ce tratament, dar, totuși, trebuie cineva să o monitorizeze în spital", a afirmat Andrițoiu.

 Managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Bistrița-Năsăud, Annabella Muzsi, a precizat luni că femeia de 83 de ani a semnat documentele prin care confirmă că nu dorește să fie transportată la spital și că în zilele care au urmat nu au mai fost primite solicitări pentru această persoană.