ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dragi Colegi Medici,

Numele meu este Geanina Hagima, medic primar obstetrica-ginecologie.

Așa cum vedem cu toții, România este într-un moment dificil în ce privește situația din sănătate și consider ca este momentul si datoria noastră să acționam, pentru că aceasta situație va deveni și mai gravă dacă nu ne trezim. Știu sigur că în spitalele publice și private din România sunt profesioniști care își iubesc meseria și sunt hotărâți să-si ofere întreaga știința și experiență pentru diagnosticarea si tratarea afecțiunilor pacienților lor.

Cred că marea majoritate dintre noi, ca de altfel o mare parte a romanilor, ne-am dat seama că am fost în acești doi ani într-o mare minciună, manipulare si șantaj. Așa-zisa pandemie a fost primul pas pentru realizarea unor ample schimbări politice, economice si religioase pe care conducătorii lumii, neevaluați psihologic, le doresc, dar fără a cere si acordul nostru informat (pentru mai multe informați caută Klaus Schwab si a Patra Revoluție Industrială, 2015, precum si o broșură mai recenta intitulata "Human augmentation - the Dawn of a new paradigm” - Augmentarea umana - Zorii unei noi paradigme, publicata in 13 mai 2021 de Ministerul Britanic al Apărării)

Mulți lucrători în domeniul sănătății au intrat cu voie sau fără voie în jocul murdar al conducătorilor lumii. Manipularea, superficialitatea, lașitatea și interesele financiare sau de alte natura ale unor lucrători în acest domeniu si nu numai , au determinat grave consecințe în ce privește sănătatea fizică și mentală a românilor în acești doi ani.

Dacă nu ieșim din zona de confort, din superficialitate, din hipnoza pe care media și autoritățile le-au indus, suntem si vom fi părtași in continuare la distrugerea viitorului acestei nații.

Este important ca medicii și toți lucrători în domeniul sănătății să știe că unele avantaje nemeritate pe care le au obținut în perioada covid nu au făcut decât să distrugă imaginea medicinei românești să scadă încrederea oamenilor în cadrele sanitare. Am aflat întâmplător ca se pregătesc modificări si in Codul Deontologic al Medicilor care sa reglementeze telemedicina, utilizarea inteligentei artificiale in medicina, modul de a acțiune al medicilor în situații de urgenta, de pandemii, de dezastre naturale. In data de 24-25 martie are loc Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR) pentru a face aceste modificări. Dumneavoastră știați de aceste modificări? Din păcate, acestea nu se fac in mod vizibil, deschis cum ar fi normal. De ce atâta secretomanie? De aceea voi participa in data de 24 martie la un protest organizat de mișcarea civica Acțiune pentru Națiune care se va opri în marșul sau de trezire a romanilor in fata mai multor instituții printre care si a CMR-ului.

Este important să înțelegem cu toții că imaginea medicinei a fost grav alterată în această perioadă și că instituțiile care trebuiau să o apere nu și-au făcut treaba.

De aceea, o reacție amplă și fermă a noastră, o trezire in masa a medicilor romani, va mai putea salva și va mai putea repara o parte din răul deja făcut. România are deja un exces de mortalitate semnificativ prin cauze non-covid, unul dintre cele mai mari din Europa (). Cu toții știm că, deși restricțiile au fost ridicate, în spitale accesul se face încă pe bază de test sau de efectuarea vaccinării anti-covid. De ce sa acceptam restricționarea/condiționarea dreptului la sănătate, când este datoria noastră de a acorda îngrijiri medicale fără restricționări? Românii își plătesc asigurările de sănătate și au dreptul la îngrijiri medicale măcar la nivelul pe care îl aveam înainte de această situație. Știm că sănătatea a avut în permanență de suferit în România, si înainte de plandemie, că banii alocați nu erau suficienți sau erau cheltuiți ilogic, însă acum suferința este mult mai mare.

Știm de asemenea că promovarea în sistemul medical românesc ( ca si in alte domenii) nu a fost întotdeauna pe criterii de competență, că a funcționat in multe situații regula la care face referire si marele actor Toma Caragiu în monologul "N-ai pe cineva?” ( ). Știm cu toții de aceste compromisuri din societatea noastră si nu ne este ușor sa le recunoaștem. Acestea ne-au adus in situația de acum, când vedem cum conștiința este anulata prin obediența excesivă, prin urmărirea interesului îngust , ignorând imaginea de ansamblu. 

Cred că mulți dintre noi observam că lumea o ia într-o direcție la care nu ne-am fi așteptat cu ceva timp in urma. Tehnologia se pare că este mult mai avansată decât o știam noi. Lucrurile acestea au început să iasă din ce în ce mai clar la suprafață în acești ultimi doi ani. Știm că se dorește ca inteligența artificială să pătrundă în mod masiv și în medicină. Este suficient sa dai o căutare pe si vei găsi peste 150000 de articole pe aceasta tema cu argumente ca inteligenta artificiala este cel puțin la fel de performanta, sau chiar mai performanta decât medicii in stabilirea diagnosticului si a tratamentului. Probabil că in viitorul apropiat mulți dintre medici vor fi depășiți de nivelul inteligenței artificiale si este doar un pas de a fi înlocuiți de aceasta, deoarece de-a lungul carierei lor au uitat să se mai updateze. Din păcate, in perioada de pandemie unii au pierdut si din omenie, din căldura si implicarea cu care ar fi trebuit sa-si trateze pacienții. Avantajul doctorilor oameni rămâne relația umană medic-pacient care este absolut necesară în tratarea eficienta a persoanelor suferinde care nu poate fi simulata credibil de roboti si inteligența artificială, oricât de exacta si riguroasă ar fi ea în stabilirea diagnosticelor și alegerea tratamentelor. Aceasta relație umana nu poate fi învățata așa de ușor de către roboți prin deep learning

Încă mai avem profesioniști printre noi, de aceea consider că ne mai putem salva .

Fac un apel către profesioniștii din domeniul sănătății care au rămas umani și după traversarea acestor doi ani să aibă acum o atitudine promptă și să iasă din anonimat, să-și spună în mod deschis părerea, sa facă eforturi pentru redeschiderea spitalelor, ambulatoriilor pentru romanii ce au nevoie de îngrijiri medicale, fără condiționări și restricții!

Va rog dragi confrați sa deschideți ochii, sa va treziți și sa acționați pana nu este prea târziu! Dacă tot ne este dat sa trecem prin aceste vremuri dificile sa o facem cu fruntea sus, asumat, respectând jurămintele pe care le-am făcut!

Doamne ajuta!

Dr. Geanina Hagima. VIDEO: