ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile conduse de Raed Arafat, sub acoperirea expertizei unui grup de savanți de renume mondial cvasi-anonimi, impun din nou îmbotnițarea României, în condițiile în care în multe țări cu un nivel mult mai ridicat de infectare s-a renunțat la această măsură arbitrară (inclusiv de către satrapii Australiei, de exemplu) iar țara noastra este singura pată verde de pe harta Europei. Într-un studiu oferit în exclusivitate ActiveNews, dr. Geanina Hagima ne oferă cercetarea sa pe tema pretinsei protecții a măștilor guvernanților noștri:

MĂȘTILE FACIALE – INUTILE, INEFICIENTE, NOCIVE

Defininitia pandemiei a fost schimbata in 2009, din "epidemie ce determina un numar mare de imbolnaviri si decese” intr-o "epidemie care afecteaza un mare numar de oameni”, excluzandu-se din ultima definitie criteriul de numarul mare de imbolnaviri si decese (1). Schimbari de definitie au fost si in ce priveste termenul de vaccin; astfel in 2021, pe site-ul CDC, vaccinul a devenit dintr-un "produs care stimuleaza imunitatea pentru o boala specifica, oferind protectie persoanei pentru acea boala”, "un preparat ce este utilizat sa stimuleze respunsul imun impotriva unei boli” (2).

La fel de bizare ca schimbare acestor definitii sunt masurile ineficiente si nocive, dar cu caracter de obligativitate, luate in aceasta perioada. Printre acestea se numara purtarea mastii in scoli, chiar si la orele de sport, de catre gravide in salile de nastere si de catre populatia sanatoasa in zonele deschise.

Masura purtarii mastii in spatii deschise de catre persoane sanatoase este inutila, lucru afirmat chiar de catre OMS (3). Purtarea mastii in spatiile inchise nu si-a dovedit clar eficienta, studiile sunt contradictorii; cele dinaintea pandemiei sustin inutilitatea lor in cazul epidemiilor de gripa, iar o parte dintre cele aparute in timpul pandemiei, sunt "ajutate” sa sustina varianta oficiala.

Daca masca ar oferi un anumit grad de protectie, ar trebui incurajate sa o poarte persoanele care simt nevoia de o protectie suplimentara, cu conditia ca beneficiile purtarii mastii sa nu fie depasite de riscurile utilizarii ei. Nimeni nu poate sti mai bine decat fiecare individ si medicul lui curant, ce masura de protectie i se potriveste si pe care o percepe ca real benefica. Masurile luate pentru binele colectiv nu ar trebui sa afecteze in mod negativ binele individual. Acest lucru este afirmat si in Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania "ART. 4 Primordialitatea interesului și a binelui ființei umane - În toate deciziile cu caracter medical, medicul va trebui să se asigure că interesul și binele ființei umane prevalează interesului societății ori al științei”. Din acest punct de vedere sunt grave incalcari ale drepturilor individuale sub pretextul binelui colectiv. Nu am auzit decat exceptional in media sau in comunicatele celor care au avut "grija de sanatatea noastra” in pandemie, sa vorbeasca despre studiile neconcludente despre masti, despre nocivitatea mastilor, despre compusii toxici din masti, despre exceptarile legale de la purtarea mastilor.

Avantajele posibile ale utilizării măștilor de către persoanele sănătoase enumerate de WHO (3) sunt urmatoarele, fara ca printre ele sa se numere in mod clar reducerea transmiterii virusului si scaderea incidentei bolii covid, in special a formelor severe, critice si scaderea mortlitatii:

•reducerea contaminarii cu picaturi respiratorii care conțin particule virale, inclusiv de lapersoanele infectate înainte ca acestea să dezvolte simptome;

• potențial redus de stigmatizare (?!) și crestere a acceptabilitatii (?!) purtarii mastii, fie pentru a preveni infectarea altora, fie pentru persoanele care îngrijesc pacienții cu COVID-19 în medii non-spitalicesti;

• ii face pe oameni să simtă că pot juca un rol in oprirea răspândirii virusului (?!);

• încurajeaza aplicarea celorlalte comportamente de prevenire a transmiterii (?!), cum ar fi igiena mâinilor și neatingerea ochilor, nasului și gurii;

• prevenirea transmiterii altor boli respiratorii (?!) precum tuberculoza și gripa și reducerea poverii acestor boli în timpul pandemiei - desi in privinta gripei sunt studii importante care au demonstrat ca masca nu are utilitate (9).

In ciuda evidentelor care sustin lipsa de eficacitate a purtarii mastilor in preventia bolii covid (mastile aminitindu-ne doar ca exista pandemie), in mod surprinzator, se continua cu obligativitatea purtarii lor. Si daca motivul ca, dupa aproape doi ani, utilizarea mastilor nu s-a dovedit eficienta in prevenirea bolii covid nu este suficient pentru renuntarea la ele, trebuie sa avem in vedere ca purtarea mastilor nu este anodina ci poate avea efectele adverse la folosirea pe durata scurta/indelungata:

- Dupa cum afirma si WHO, masca poate determina cefalee, dificultati in comunicare, dificultati respiratorii, afectiuni dermatologice - dermatita, agravarea acneei (3 pag 10, 4 ), afectarea sanatatii dentara si a gingiilor (5).

- Masca poate determina scaderea nivelului sanguin de O2 si cresterea CO2 si, astfel, poate cauza: cefalee, dificultati de concentrare, afectarea performantelor cognitive, stres cronic, slabiciune musculara, ameteala , somnolenta. Aceste variatii ale nivelurilor gazelor sanguine sunt mai accentuate la gravide, la persoanele care depun efort (chiar si efort de vorbire), precum si la persoanele care au afectiuni asociate, ca cele respiratorii (6, 7).

- Consecintele folosirii pe termen lung ale mastii sunt: scaderea imunitatii cu cresterea predispozitiei pentru infectii virale si microbiene, cefalee, anxietate, depresie, hipertensiune, boli cardiovasculare , cancer , diabet, boala Alzheimer, exacerbarea bolilor preexistente, accelerarea procesului de imbatranire, mortalitate prematura. Toate acestea sunt expuse intr-un mod profesionist, argumentat cu bibliografie intr-un articol exceptional (8) care, a fost retractat...

- Mastile se pot contamina cu coronavirusuri (9), dar si cu bacterii. Dupa doua ore de purtare a mastii numarul de bacterii creste semnificativ (10) si inhalarea / reinhalarea acestor particule infectioase nu poate decat sa aiba un efect nociv. Chiar Anthony Fauci a afirmat int-un articol stiințific din 2009 (11), publicat si pe pagina Institutului Național de Sanatate din SUA , ca cele mai multe decese din pandemia de gripă din 1918 au fost determinate pneumonia bacteriana si nu de virus (12). Pneumonia a fost cauzată de infectia secundara (infectiei virale) cu bacteriile care se afla in mod normal in nas si gat si care au fost aspirate in plamani.

- Specialistii pediatri si pneumologi, cu care sunt sigura ca s-au consultat decidentii, stiu ca plamanii copiilor se dezvolta pana la varsta de 18 ani (13). Astfel, inflamatia produsa de particulele ce compun masca, poate fi si mai nociva pentru caile respiratorii si plamanii in dezvoltare ai copiilor decat pentru adulti.

- Mastile contin polipropilena (14). Expunerea la particule de polipropilena, conform unor sudii, poate determina: simptome respiratorii, scaderea parametrilor respiratori, cresterea nivelurilor de IL-8, TNF alfa (ce determina inflamatie si pneumonita interstitiala), modificari radiologice sugestive de pneumopatie interstitiala (15). Sunt studii care afirma ca particulele de polipropilena (mai ales particulele fine) pot determina nu doar afectare respiratorie (inflamatie, pneumonita intersititiala, dispnee) ci si intestinala, endocrina, pot traversa bariera hemato-encefalica si placenta, pot determina hemoliza, eliberare de histamina (cu aparitia de alergii, astm, eczema, tuse) (16)

- Măștile sunt sterilizate cu oxid de etilenă – substanta cancerigena (poate deremina leucemie, limfom, cancer cerebral, pulmonar) si care poate determina iritatii oculare, respiratorii, dermatologice. (17)

- Unele masti contin oxid de grafen. In iunie 2021 autoritatile sanitare franceze au decis retragerea a 2 milioane de masti, in așteptarea unei evaluari a toxicitatii lor (18). Experti in nanorisc au fost ingrijorati de utilizarea grafenului in compozitia mastilor (19). Aceaste temeri sunt justificate de numeroasele efecte negative pe care aceste nanoparticulele pot avea asupra organismului uman (20, 21, 22). La data de 2 aprilie, ministrul canadian al Sănătății avertiza asupra riscurilor măștilor de acest tip, arătând că inhalarea nanoparticulelor de grafen ar putea cauza toxicitate pulmonară precoce (23, 24).

In ciuda acestor dovezi, dupa doi ani de pandemie cu masuri ineficiente, reflectate si prin cresterea excesului de mortalitate in 2021 nu doar prin covid, ci si prin patologiile non-covid neglijate, propunerile HCNSU actuale arata astfel (25):

"5. Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

6. Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.”

Totusi, cineva si-a amintit ca exista si probleme de sanatate care contraindica purtarea mastii si , printr-un gest inexplicabil de marinimie, in oarecare contradictie cu atitudinea robotica, lipsita de empatie a HCNSU, a hotarat sa mai adauge in ordinul privind obligativitatea purtarii mastii publicat in Monitorul Oficial in data de 7 ianuarie 2022 inca o exceptare de la purtarea mastii "persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, după evaluarea riscului efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot fi exceptate de la această măsură.”(26)

Ca o concluzie, folosirea mastilor pentru populatia generala nu este doar inutila, ineficienta, dar este si extrem de nociva pentru sanatatea fizica si psihica. In ciuda evidentelor, decidentii continuă să o promoveze si, chiar mai mult, sa o impuna. De aceea, noi, oamenii care suntem sub aceasta opresiune, trebuie sa iesim din superficialitate, sa ne informam si sa luam atitudine pentru recastigarea drepturilor noastre si mai ales, ale copiilor nostri.

Dr. Geanina Hagima - medic primar obstetrica ginecologie

Bibliografie

1. Deborah Cohen. WHO and the pandemic flu "conspiracies” BMJ 2010; 340 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.c2912 (Published 04 June 2010)https://www.bmj.com/content/340/bmj.c2912.full

2.https://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/imz-basics.htm

3. Mask use in the context of COVID-19. 1 December 2020https://www.who.int/publications/i/item/advice-on-the-use-of-masks-in-the-community-during-home-care-and-in-healthcare-settings-in-the-context-of-the-novel-coronavirus-(2019-ncov)-outbreak

4. Damiani G , COVID-19 related masks increase severity of both acne (Maskne) and rosacea (Mask rosacea): Multi-center, real-life, telemedical, observational prospective study. Dermatol Ther. 2021 Feb 3:e14848. doi: 10.1111/dth.14848. PMID: 33533563Online ahead of print.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33533563/

5. ‘Mask mouth’ is a seriously stinky side effect of wearing masks. August 5, 2020https://nypost.com/2020/08/05/mask-mouth-is-a-seriously-stinky-side-effect-of-wearing-masks/

6. Tong PS. Respiratory consequences of N95-type Mask usage in pregnant healthcare workers-a controlled clinical study. Antimicrob Resist Infect Control. 2015 Nov 16;4:48. doi: 10.1186/s13756-015-0086-z. Erratum in: Antimicrob Resist Infect Control. 2016;5:26. PMID: 26579222; PMCID: PMC4647822.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26579222/

7. Carmen L. Smith (2013) Carbon dioxide rebreathing in respiratory protective devices: influence of speech and work rate in full-face masks, ergonomics, 56:5, 781-790, DOI: 10.1080/00140139.2013.777128https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00140139.2013.777128

8. Vainshelboim B. Retracted: Facemasks in the COVID-19 era: A health hypothesis. Med Hypotheses. 2021 Jan;146:110411. doi: 10.1016/j.mehy.2020.110411. Epub 2020 Nov 22. Retraction in: Med Hypotheses. 2021 May 12;:110601. PMID: 33303303; PMCID: PMC7680614.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33303303/

9. Estimated Surface Decay of SARS-CoV-2 (virus that causes COVID-19) on surfaces under a range of temperatures, relative humidity, and UV Index.https://www.dhs.gov/science-and-technology/sars-calculator.

10. Zhiqing L. Surgical masks as source of bacterial contamination during operative procedures. J Orthop Translat. 2018 Jun 27;14:57-62. doi: 10.1016/j.jot.2018.06.002. PMID: 30035033; PMCID: PMC6037910.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30035033/

11. Morens DM, Taubenberger JK, Fauci AS.Predominant role of bacterial pneumonia as a cause of death in pandemic influenza: implications for pandemic influenza preparedness. J Infect Dis. 2008;198(7):962-970. doi:10.1086/591708https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC2599911/

12. Bacterial Pneumonia Caused Most Deaths in 1918 Influenza Pandemic, August 19, 2008 https://www.nih.gov/news-events/news-releases/bacterial-pneumonia-caused-most-deaths-1918-influenza-pandemic

13. Gauderman WJ &al. The effect of air pollution on lung development from 10 to 18 years of age. N Engl J Med. 2004 Sep 9;351(11):1057-67. doi: 10.1056/NEJMoa040610. Erratum in: N Engl J Med. 2005 Mar 24;352(12):1276. PMID: 15356303.https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa040610

14. Surgical Masks - Premarket Notification [510(k)] Submissions. Guidance for Industry and FDA Staff. MARCH 2004https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/surgical-masks-premarket-notification-510k-submissions

15. Atis, S. (2005). The respiratory effects of occupational polypropylene flock exposure. European Respiratory Journal, 25(1), 110–117. doi:10.1183/09031936.04.00138403https://erj.ersjournals.com/content/25/1/110

16. Hwang J, Choi D, Han S, Choi J, Hong J. An assessment of the toxicity of polypropylene microplastics in human derived cells. Sci Total Environ. 2019 Sep 20;684:657-669. doi: 10.1016/j.scitotenv.2019.05.071. Epub 2019 May 17. PMID: 31158627. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31158627/

17. ETHYLENE OXIDE. Concise International Chemical Assessment Document 54. World Health Organization Geneva, 2003, https://www.who.int/ipcs/publications/cicad/en/cicad54.pdf

18. Două milioane de măști FFP2 retrase în Franța, pentru risc de toxicitate pulmonarăhttps://www.medichub.ro/stiri/doua-milioane-de-masti-ffp2-retrase-in-franta-pentru-risc-de-toxicitate-pulmonara-id-4738-cmsid-2

19. Manufacturers have been using nanotechnology-derived graphene in face masks — now there are safety concerns.https://medium.com/edge-of-innovation/how-safe-are-graphene-based-face-masks-b88740547e8c

20. Rhazouani A. Synthesis and Toxicity of Graphene Oxide Nanoparticles: A Literature Review of In Vitro and In Vivo Studies. Biomed Res Int. 2021 Jun 10;2021:5518999. doi: 10.1155/2021/5518999. PMID: 34222470; PMCID: PMC8213470. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34222470/

21. Ou L. Toxicity of graphene-family nanoparticles: a general review of the origins and mechanisms. Part Fibre Toxicol. 2016;13(1):57. Published 2016 Oct 31. doi:10.1186/s12989-016-0168-yhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5088662/

22. Tanveer A. Investigation into the toxic effects of graphene nanopores on lung cancer cells and biological tissues, Applied Materials Today, Volume 12, 2018, Pages 389-401, ISSN 2352-9407,https://doi.org/10.1016/j.apmt.2018.07.005,https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352940718302853

23. Potentially toxic masks distributed in schools and daycares in Quebec. https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/masks-early-pulmonary-toxicity-quebec-schools-daycares-1.5966387

24. Su WC. Deposition of graphene nanomaterial aerosols in human upper airways. J Occup Environ Hyg. 2016;13(1):48-59. doi: 10.1080/15459624.2015.1076162. PMID: 26317666; PMCID: PMC4936781.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26317666/

25. MĂSURI DE PREVENIRE ȘI CONTROL A INFECȚIILOR PROPUSE A SE APLICA PE DURATA STĂRII DE ALERTĂ

https://gov.ro/fisiere/pagini_fisiere/Anexa_la_HCNSU_nr._1_din_05.01.2022_-_M%C4%82SURI_DE_PREVENIRE_%C8%98I_CONTROL_A_INFEC%C8%9AIILOR_PROPUSE_A_SE_APLICA_PE_DURATA_ST%C4%82RII_DE_ALERT%C4%82.pdf

26. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial: mască în toate spațiile publice. Cine e exceptathttps://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ordinul-privind-obligativitatea-purtarii-mastii-in-toate-spatiile-publice-inchise-sau-deschise-in-monitorul-oficial.html