ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Drapelul comemorativ al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, donat de un moț Partidului România Mare, a fost adjudecat la o licitație care a avut loc miercuri. Înainte de scoaterea sa la licitație, drapelul a fost dus, într-un turneu de promovare, prin mai multe orașe ale țării.  

Aflat în colecția "Corneliu Vadim Tudor", drapelul de luptă al unei legiuni a lui Avram Iancu a fost adjudecat la prețul de 105.000 de euro în licitația organizată de casa Artmark miercuri.

Cumpărătorul a licitat online, informează Agerpres. Drapelul, pictat pe piele, raritate absolută, datat la jumătatea secolului al XIX-lea, a avut un preț de pornire de 5.000 de euro.

Lotul a mai fost scos la vânzare în 2013, dar a fost retras din licitație din cauza unor "conflicte juridice".

Licitația colecției "Corneliu Vadim Tudor", partea a II-a, care a cuprins cărți rare, tablouri, fotografii documentare și obiecte de decor, a fost organizată la sediul Artmark, la Palatul Cesianu-Racoviță din Capitală.

O familie din Baia de Criș a păstrat steagul timp de mai multe generații, iar în 2001, la Țebea, drapelul a fost dăruit președintelui de atunci al Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor.
 
„Drapelul s-a păstrat în familia lui din tată în fiu. Am înțeles că l-au tot ascuns, l-au ascus de ruși, l-au ascuns de nemți, l-au ascuns de comuniști, l-au tot ascuns după care l-au dăruit”, a mai precizat Valeriu Sîngeorzan.
Potrivit profesorului universitar Gabriel Moisa, istoricii care au analizat vechimea și autenticitatea obiectului confirmă că țesătura acestuia provine de la mijlocul secolului al XIX-lea, scrie alba24.ro