ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu (PSD) a făcut, marți, mai multe precizări pe tema modificării Constituției, legea fundamentală a statului. El a subliniat că schimbarea Constituției „este un demers care trebuie pornit”, dacă tot „există această coaliție cu o asemenea majoritate în Parlament, îți propui și lucruri mai îndrăznețe și mai mărețe” și că, dacă se va purcede la revizuirea Constituției, dezbaterea ar trebui să pornească de la ultima tentativă pe această temă. Ne amintim că legea fundamentală a fost gândită în contextul ieșirii României de sub dictatura comunistă, motiv pentru care a prevăzut multe opreliști de la încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești, pentru a preveni eventuale derapaje totalitare ulterioare. În mod special, Constituția le-a stat în gât politicienilor atât de „dreapta” cât și de „stânga” în timpul stării de urgență și de alertă prilejuite de pandemia de coronavirus, când majoritatea restricțiilor, precum și impunerea certificatului Covid la locul de muncă sau vaccinarea obligatorie s-au dovedit a fi neconstituționale. Or, o schimbare a Constituției era anticipată încă de la finele anului 2021, după cimentarea actualei majorități PSD - PNL - UDMR. Constituția României postdecembriste a fost revizuită o singură dată, în 2003, în contextul pregătirii semnării tratatului de aderare la U.E., pentru anul 2005, integrarea devenind efectivă la 1 ianuarie 2007.  
 
Actuala majoritate PSD-PNL din Parlament îl predispune pe Ciolacu la „lucruri mai îndrăznețe și mai mărețe”

Scimbarea Constituției „este un proces amplu, după cum bine știți, și urmează printr-o dezbatere cu toate instituțiile, o dezbatere în Parlament. Dar, de obicei, când ai majorități atât de consistente cum există această coaliție cu o asemenea majoritate în Parlament îți propui și lucruri mai îndrăznețe și mai mărețe.

Știți foarte bine că a mai existat o dată o încercare de modificare a Constituției, presupun că trebuie pornit de la acele dezbateri”, a declarat Marcel Ciolacu, marți, 10 mai, la sediul Parlamentului, potrivit Național.ro
 
Citiți și: Guvernul Ciucă debutează cu un atentat la siguranța națională: regionalizarea României prin schimbarea Constituției. Visul UDMR și al Grupului de la Cluj, recunoscut de Kelemen Hunor: descentralizarea este un alt nume pentru autonomie

Ciolacu: „Societatea se modernizează”, DAR „nu consider că trebuie modificate atribute de la președinte”

Pe principiul „să fie reformă primesc, dar să nu se schimbe nimic”, liderul PSD o ține îninte cu modernizarea societății, deci și a legii fundamentale, dar nu în cazul președintelui care, în primii 6 ani de mandat, nu a făcut decât să șteargă pe jos cu formațiunea social-democrată, încălcând astfel tocmai Constituția pe care vrea s-o schimbe Marcel Ciolacu.

„Societatea se modernizează, provocările sunt, după cum vedem, cu totul altele. Cred că nimeni nu se mai aștepta în Europa să avem de-a face cu un război. Și atunci trebuie privite toate unghiurile și sunt ferm convins că vor fi mai multe opinii”, a mai spus Ciolacu. Această declarație anticipează posibile derogări de la inviolabilitatea drepturilor și libertăților constituționale sub pretextul războiului.

Întrebat dacă atribuțiile președintelui ar trebui modificate, Ciolacu a dat un scurt, dar cât se poate de clar: „Nu, eu nu consider că trebuiesc modificate atribute de la președinte”. Prin aceasta, se înțelege și faptul că actuala majoritate parlamentară nu ia în calcul câtuși de puțin posibilitatea schimbării formei de guvernământ pentru o revenire la monarhia constituțională, abolită cu forța de comuniști din 1948 și de urmașii lor de după 1989. 
 

Liderul PSD, despre modificarea Constituției: Ar fi cazul să pornim acest demers, ținând cont și de majoritatea pe care o avem în Parlament. Ar trebui constituită o comisie specială, cum se face acum și cu Legile Siguranței Naționale

Încă nu se știe când ar putea fi inițiat un asemenea demers de reformă constituțională. Ciolacu a mai opinat, însă, că ar trebui să se constituie o comisie specială la nivelul Parlamentului. „Este un demers care trebuie pornit. Eu astăzi am făcut un anunț că ar fi cazul să pornim acest demers, ținând cont și de majoritatea pe care o avem.

Cred că ar trebui constituită o comisie specială, fiind și de la Cameră și de la Senat, cum se face acum și cu Legile Siguranței Naționale și, acolo, pornit acest demers”, a conchis Ciolacu.