ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Regimul de la Kiev continuă presiunile asupra românilor din Ucraina, pe fondul pasivității autorităților de la București. Sute de familii de români din Ucraina ar putea  ar putea fi lipsite de subvențiile statului pentru că copiii lor beneficiază de bursele Guvernului Român, anunță presa ucraineană citată de Bucpress.eu.
 
Reamintim că Ucraina a adoptat în 2017 o Lege a educației care duce practic la asimilarea tuturor minorităților naționale, inclusiv a celor 125.000 de unguri și a celor 500.000 de români din Ucraina.

Presa ucraineană scrie că în cel mai scurt timp Ministerul politicii sociale de la Kiev va elabora proiectul hotărârii Cabinetului de Miniștri, care va preciza dreptul de a obține subvenții de către acei ce primesc mijloace financiare din bugetele altor state, inclusiv din bugetul României. Cercetările vor fi realizate de angajații Ministerului de Finanțe și Instituțiile subordonate. 

Kievul ar fi decis să ia această măsură  după ce Guvernul României a declarat că va plăti burse unui număr anumit de elevi din școlile cu predare în limba română din Ucraina.
 
Guvernul României a decis la începutul anului că de bursele statului român pot beneficia până la  1000 de elevi din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Aceste burse vor intra în veniturile familiei și vor avea influență asupra subvențiilor acordate de statul ucrainean, scrie „Ceas”.

Reamintim că Pachetul educațional inițiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), dedicat sprijinirii studiului în limba română pentru etnicii români din Ucraina a fost aprobat în data de  9 mai 2018, de către Plenul Camerei Deputaților cu 252 de voturi pentru, obținându-se unanimitate în cvorumul prezent în sală.

Prin Legea nr. 122/04 iunie 2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum și pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina, au fost modificate condițiile de acordare a burselor sau stimulentelor financiare. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 471/07 iunie 2018.

În baza Legii nr. 122/4 iunie 2018, Art. I, alin. 3 (1), se aprobă plata de burse sau stimulente financiare în cuantum de 200 lei/lună/bursă sau stimulent financiar, pentru elevii etnici români cu domiciliul în Ucraina, înscriși în clasa I a anului școlar 2017-2018, care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina.



Și, în timp ce autoritățile de la Budapesta au sărit imediat în apărarea ungurilor din Ucraina, prin acțiuni decise de protejare a minorităților și de condamnare a oricăror schimbări legislative, în România au existat doar reacții timide și lipsite de substanță.